Data modyfikacji:

Jakie przyjmować witaminy na jesień?

Jesień jest czasem, kiedy w naszej codziennej diecie zmniejsza się podaż warzyw i owoców sezonowych. Co za tym idzie, dostarczamy mniej witamin i mikroelementów do organizmu w porównaniu z latem. Także słońca jesienią jest zdecydowanie mniej niż latem. Może to skutkować niedoborami niektórych ważnych dla funkcjonowania organizmu składników. Jak uniknąć niedoborów? Jakie przyjmować witaminy na jesień, aby uzupełnić ewentualne niedobory? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem! Na pewno znajdziesz odpowiedź na nurtujące cię pytania!
jaki witaminy przyjmować na jesień
Jesienią należy szczególnie zatroszczyć się o swoją dietę i przygotowywane posiłki. Ważne, aby były urozmaicone, bogate w witaminy i mikroelementy. Pełne warzyw, owoców, kasz. Jednak czasem odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta to za mało. Warto wówczas wykonać odpowiednie badania i włączyć suplementację określonych witamin, aby np. wspierać odporność organizmu. 

Najważniejsza z witamin

Najważniejszą witaminą, którą warto suplementować jesienią, jest witamina D. Jest to jedna z kluczowych witamin dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może być ona syntetyzowana naturalnie w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Konieczna jest jednak ekspozycja łydek i przedramion przez około 15 minut, aby zsyntetyzować odpowiednią ilość tej witaminy. Niestety obecny tryb życia i szerokość geograficzna, w której mieszkamy, uniemożliwiają całkowite wytworzenie witaminy D w organizmie. Dlatego kluczowe jest wdrożenie suplementacji. Przed suplementacją witaminy D warto zbadać jej poziom w organizmie, oznaczając stężenie całkowitej 25-hydroksy witaminy D [25(OH)D]. Po wykonaniu badania lekarz indywidualnie dobiera dawkę witaminy D w zależności od jej poziomu w organizmie. Witamina D jest niezwykle ważna, ponieważ jest odpowiedzialna za mineralizację kości oraz prawidłowy rozwój układu kostnego. Dodatkowo jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, mięśniowego i immunologicznego (odpornościowego). Reguluje również gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. Włączając suplementację witaminy D3 warto zwrócić uwagę, aby był to lek, a nie suplement diety.

Postaw na witaminę C

Inną ważną witaminą, którą należy przyjmować jesienią, jest witamina C. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm nie potrafi jednak jej syntetyzować dlatego musi być przyjmowana wraz z pożywieniem. Witamina C jest antyoksydantem, co sprawia, że redukuje wolne rodniki i zmniejsza tak zwany stres oksydacyjny. Bierze udział w aktywacji wielu enzymów w organizmie. Jest niezbędna do syntezy kolagenu. Jej obecność przyspiesza gojenie ran. Wzmacnia dziąsła. Jej prawidłowy poziom ma wpływ na równowagę psychiczną. Dodatkowo witamina C wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej to 200 mg, a w okresach infekcji nawet 1000 mg. 

Witaminy z grupy B na wsparcie układu nerwowego

Witaminy z grupy B również warto rozważyć przy włączaniu jesiennej suplementacji. Te witaminy na jesień i zimę powodują odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego, wsparcie dla układu nerwowego oraz obniżenie poziomu zmęczenia. Żadnej z witamin z grupy B organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie. 

Pamiętaj o probiotykach

Niezwykle ważne i niestety bardzo często pomijane we wzmacnianiu układu odpornościowego są probiotyki. Co ciekawe, w jelitach zgromadzonych jest najwięcej komórek układu odpornościowego. Jesienią i zimą warto wdrożyć do swojej diety kiszonki, mleczne produkty fermentowane oraz probiotyki, aby maksymalnie wzmocnić układ odpornościowy i ogólną kondycję organizmu. 

Kwasy omega-3 nie tylko na jesień

Jesienią bardziej jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje. Dobrze jest włączyć do diety kwasy omega-3. Notabene powinny być one obecne przez cały rok w naszej diecie i suplementacji. Kwasy omega-3 regulują poziom trójglicerydów w organizmie, wpływają korzystnie na pracę serca i stymulują pracę mózgu. Kwasy omega-3 zwiększają ilość limfocytów T, czyli komórek odpowiedzialnych za reakcje odpornościowe w organizmie. Dodatkowo kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego w okresach wzmożonego zagrożenia infekcjami warto suplementować produkty bogate w omega-3.
Każdą wątpliwość we wprowadzaniu suplementacji warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Niektóre składniki suplementów mogą się wzajemnie wykluczać lub wchodzić w reakcje niepożądane z przyjmowanymi lekami. Ważne jest również, aby przestrzegać zaleconych dawek suplementów oraz aby dane składniki nie dublowały się w preparatach. Zapamiętaj! Suplementy diety to nie cukierki! Nieprawidłowa suplementacja niesie ze sobą mnóstwo reakcji niepożądanych! 
Zdjęcie: Envato Elements