Data publikacji:

Czerwona porzeczka – właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Czerwona porzeczka to bezsprzecznie jeden z naszych rodzimych superfoods. Jest bogata w witaminy i minerały, które doskonale wpływają na kondycję całego organizmu, a ponadto można spożywać ją pod różnymi postaciami. Sprawdź, co kryje czerwona porzeczka i jedz ją na zdrowie.
czerwona porzeczka
Czerwona porzeczka to krzew, który latem można spotkać w wielu parkach, lasach, a nieraz nawet na osiedlowych skwerkach. Czy wiesz, że jego owoce są prawdziwą skarbnicą zdrowia? Sprawdź, jak wiele dolegliwości może zwalczyć czerwona porzeczka i w jakiej formie ją spożywać.

Czerwona porzeczka – występowanie i charakterystyka

Czerwona porzeczka to krzew z rodziny agrestowatych, który naturalnie występuje w Europie Zachodniej oraz na Syberii. Osiąga 1,5 m–2 m wysokości i daje niewielkie, okrągłe owoce w czerwonym kolorze, cechujące się błyszczącą skórką.
Czerwona porzeczka to roślina całoroczna, która dobrze znosi nawet skrajnie niskie temperatury. Jej czas kwitnienia przypada na okres od kwietnia do maja.
Krzewy czerwonej porzeczki można spotkać w lasach i parkach. Są wyjątkowo łatwe w uprawie, dlatego hoduje je wielu działkowiczów.

Owoce czerwonej porzeczki – wartości

Czerwoną porzeczkę można spotkać w sklepach wczesnym latem. Jej owoce charakteryzują się kwaśnym smakiem i dużą zawartością soczystego miąższu. Są niskokaloryczne – 100 g to jedynie 65 kcal.
W 100 g owoców porzeczki zawarte jest sporo węglowodanów (około 13 g) oraz błonnika pokarmowego (4 g). Ponadto zawierają one niewielkie ilości białka oraz tłuszczy.
Należy wspomnieć, że porzeczka to witaminowa bomba – jest bardzo cennym źródłem witaminy C, niacyny, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin A, E oraz K. Zawiera również wiele minerałów: wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, sód i magnez.

Właściwości czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka należy do najzdrowszych letnich owoców. Jej owoce, ale także i liście wykazują liczne właściwości korzystne dla prawidłowej pracy wielu układów organizmu człowieka.

Czerwona porzeczka – sekret odporności

Wysoka zawartość witaminy C (41 mg w 100 g) sprawia, że porzeczka doskonale działa na wzmocnienie odporności. Nie tylko wspomaga układ immunologiczny, ale także niszczy wolne rodniki, odpowiedzialne za nowotwory i starzenie się organizmu.
Porzeczkę warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko infekcji jest znacznie wyższe. Wówczas świetnym rozwiązaniem okaże się sok z czarnej porzeczki, dżem lub konfitura.

Porzeczka na problemy trawienne

Dzięki zawartości pektyn, czerwona porzeczka reguluje pracę układu pokarmowego. Owoce wspierają mikroflorę jelitową, wspomagają usuwanie toksyn oraz zapobiegają zaparciom.

Wpływ porzeczki na układ krwionośny

Zalety czerwonej porzeczki docenią również osoby, którym zależy na trosce o układ krwionośny. Udowodniono, że kwaśne owoce obniżają poziom złego cholesterolu LDL i przyczyniają się do wzrostu dobrej frakcji HDL we krwi. Dodatkowo, czerwona porzeczka zawiera sporo niacyny, która zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Czy cukrzycy mogą jeść czerwoną porzeczkę?

Mimo stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów, porzeczka wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (15), dlatego może być spożywana przez cukrzyków. Mało tego – obecne w niej antocyjany regulują gospodarkę cukrową i zapobiegają gwałtownym skokom poziomu glukozy.

Porzeczka – wsparcie dla przyszłych mam

Jedzenie czerwonej porzeczki rekomendowane jest kobietom w ciąży, ponieważ zawiera ona dużo kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy chroni dziecko m.in. przed poważnymi wadami rozwojowymi: wodogłowiem czy rozszczepem kręgosłupa.
Czerwona porzeczka zapobiega również zgagom, na które ciężarne skarżą się zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.

Czerwona porzeczka – sposób na urodę

Nie można pominąć wpływu porzeczki na wygląd. Jej regularne spożywanie pomoże pozbyć się stanów zapalnych, a także uzupełnić niedobory witaminowe, mające wpływ na stan skóry, paznokci i włosów. Porzeczka wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego może okazać się korzystna w leczeniu trądziku.
Zalety porzeczki dostrzegli producenci kosmetyków – wyciąg z jej owoców i liści jest wykorzystywany do produkcji kremów, hydrolatów, maseczek. Odświeżający zapach sprawia, że porzeczka używana jest także w tworzeniu doskonałych perfum.

Jak jeść czerwoną porzeczkę?

Porzeczkę oczywiście najlepiej jeść na świeżo – w okresie wczesnoletnim owoce można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Świeże owoce porzeczki czerwonej zachowują najwięcej dobroczynnych składników.
Jeśli chcesz cieszyć się atutami porzeczki w innych porach roku, warto sięgać po przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy sok z czerwonej porzeczki. Te produkty dostępne są przez cały rok.
Szczególną uwagę warto poświęcić soku z czerwonej porzeczki, który w okresie zimowym sprawdzi się jako naturalny środek do wzmocnienia odporności. Sok porzeczkowy przyspieszy także leczenie infekcji dróg oddechowych. Z suszonych liści czerwonej porzeczki można przygotować aromatyczną herbatę.

Czerwona porzeczka – skarbnica zdrowia na wyciągnięcie ręki

Owoce czerwonej porzeczki są bogate w witaminy i mikroelementy, które wzmacniają odporność, poprawiają pracę układu krwionośnego oraz pokarmowego. Przysłużą się również cukrzykom i kobietom ciężarnym. Zamiast poszukiwać drogich, zagranicznych superfoods, postaw na to, co dostępne i znane. Porzeczka to samo zdrowie!
Zdjęcie: Evanto Elements