Data modyfikacji:

Czarnuszka – przeciwwskazania. Kto nie powinien po nią sięgać?

Czarnuszka siewna w ostatnich latach cieszy się wielką popularnością. Sięgają po nią osoby, które pragną odżywiać się zdrowo, poprawić swoje samopoczucie oraz sylwetkę. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ nasiona tej rośliny wykazują mnóstwo dobroczynnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy powinien sięgać po czarnuszkę – przeciwwskazania do jej spożywania należy potraktować poważnie. Sprawdź, czy nie dotyczą także i ciebie!
Czarnuszka

Czym jest czarnuszka? Czarnuszka – właściwości

Czarnuszka siewna to roślina pochodząca z terenów Iraku i Turcji. Bywa nazywana czarnym kminkiem. Charakteryzuje się rozgałęzioną łodygą, obecnością kwiatów oraz owoców zawierających czarne nasionka. To właśnie one wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.
Nasiona czarnuszki mają ostry smak i zapach, dzięki czemu z powodzeniem można zastąpić nią pieprz. Jednocześnie, jej aromatu nie można pomylić z żadnym innym. Czarnuszka to przyprawa, która wzbogaca wiele dań, w tym mięsa, sałatki, a nawet napoje.

Prozdrowotne właściwości czarnuszki

Czarnuszka zdobyła swoją sławę dzięki szeregowi wspaniałych właściwości. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie – zawiera ponad 100 wspaniałych związków, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu.
  • Czarnuszka zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, które świetnie wpływają na odporność organizmu i pracę mózgu.
  • To źródło fitosteroli, flawonoidów i garbników, które mają działanie antyoksydacyjne.
  • Czarnuszka to bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, a także minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, potasu.
  • Szczególnie cennymi składnikami czarnuszki są kwas oleinowy i linolowy. Mają one działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwutleniające. Wspierają organizm w infekcjach i wzmacniają jego odporność.

Czarnuszka – zastosowanie lecznicze

Wspomnieliśmy, że czarnuszka, dzięki swojemu smakowi i zapachowi, wspaniale nadaje się do urozmaicenia wielu potraw. Jednak głównym powodem, dla którego cudowne nasiona trafiają do domów, jest ich działanie prozdrowotne. Już setki lat temu wiedziano, że czarnuszka może pomóc w niwelowaniu, a nawet zwalczaniu wielu dolegliwości.
  • Składniki zawarte w czarnuszce sprawiają, że wspiera ona układ immunologiczny. Regularne stosowanie czarnuszki zmniejsza podatność na infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Stosowana w przebiegu infekcji, przyspiesza powrót do zdrowia.
  • Czarnuszka działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego warto spróbować zastąpić nią tabletkę w przypadku bólu głowy, mięśni czy stawów.
  • Roślina ta działa rozkurczowo, dlatego może pomagać kobietom w bólach menstruacyjnych. Czarnuszka sprawdzi się także w dolegliwościach trawiennych, którym towarzyszą skurcze.
  • Antyseptyczne działanie czarnuszki pozwala na stosowanie jej również zewnętrznie, na przykład w leczeniu łupieżu, poparzeń słonecznych, wysypek, łuszczycy.
  • Czarnuszka znajduje zastosowanie w kosmetyce. Poprawia stan cery trądzikowej, wzmacnia włosy i paznokcie. Właśnie dlatego olej z czarnuszki często wchodzi w skład naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych.
  • Czarnuszka wspomaga wydzielanie kwasu żołądkowego i żółci, regulując pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
  • Czarnuszka obniża ciśnienie krwi, dlatego rekomendowana jest osobom, które borykają się z nadciśnieniem.

Czarnuszka – jak stosować?

Czarnuszkę można stosować na kilka sposobów. Pierwszym jest po prostu jedzenie nasion, stosując je jak przyprawę do potraw. Czarnuszka wspaniale komponuje się z sałatkami, zupami i domowym pieczywem.
Nasiona czarnuszki można także zaparzać, najlepiej po uprzednim ich zmieleniu. Wówczas powstaje napar, który warto wypić jeszcze na ciepło.
Ostatnim sposobem korzystania z czarnuszki jest spożywanie oleju z nasion. Ważne, by ten był wyprodukowany w procesie tłoczenia na zimno i nierafinowany. Wówczas zachowa więcej cennych właściwości. Pamiętaj również, że olej z czarnuszki należy spożyć w sugerowanym przez producenta terminie. Przechowuj go w chłodnym miejscu pozbawionym dostępu do promieni słonecznych.

Czarnuszka – przeciwwskazania. Czy czarnuszka ma skutki uboczne?

Czy tak zdrowa roślina może szkodzić? Jakie są przeciwwskazania do picia oleju z czarnuszki? Okazuje się, że ceniona czarnuszka niektórym osobom może przynieść więcej złego niż dobrego.
  • Czarnuszka – działania niepożądane w ciąży
Pierwszą grupą osób, które powinny zrezygnować ze stosowania czarnuszki, są kobiety w ciąży. Jak wspominaliśmy, działa ona rozkurczowo, także na macicę. Zredukowanie skurczy może być śmiertelnie groźne dla dziecka, zwłaszcza w końcowych etapach ciąży.
  • Czarnuszka siewna – przeciwwskazania dla niskociśnieniowców
Twoje ciśnienie zawsze jest zbyt niskie? Jeśli tak, zrezygnuj z czarnuszki. U osób z hipotensją spowoduje ona dodatkowe obniżenie ciśnienia, które może być groźne dla zdrowia.
  • Czarnuszka – skutki uboczne dla alergików
Uczulenie na czarnuszkę zdarza się niezmiernie rzadko, jednak nie jest czymś całkowicie niespotykanym. Wszelkie niepożądane reakcje, takie jak duszność, wysypka, katar czy łzawienie oczu, to przeciwwskazania do picia oleju z czarnuszki, jak i stosowania jej miejscowo.

Czarnuszka – przeciwwskazania. Podsumowanie

Czarnuszka należy do jednych z najzdrowszych roślin, a olej produkowany z jej nasion wzbogaci niejedną kuchnię i pomoże w wielu kłopotach. Należy jednak pamiętać, że tak jak wiele innych roślin, czarnuszka siewna może szkodzić niektórym osobom. Zanim po nią sięgniesz, upewnij się, że nie dotyczą cię przeciwwskazania.
Zdjęcie: Dionisvero/Envato Elements