Data publikacji:

Czarna porzeczka: właściwości i zastosowanie

Można znaleźć ją w niejednym ogródku, rośnie również w lasach, a nawet parkach. Czarna porzeczka znana jest każdemu, a jej prozdrowotne właściwości czynią z niej prawdziwy superfood. Podpowiadamy, co skrywają małe, czarne owoce oraz jak je spożywać, by mieć z tego jak najwięcej korzyści.
Czarna porzeczka: właściwości

Czarna porzeczka – charakterystyka

Czarna porzeczka to krzew naturalnie występujący w Europie oraz niektórych rejonach Azji. Wyróżnia się dużą odpornością na niekorzystne warunki pogodowe, dlatego może rozwijać się zarówno w umiarkowanym, jak i bardzo chłodnym klimacie. Krzew może osiągać wysokość około 1,5 m. Daje małe, czarne owoce o lśniącej skórce, kwaśnym smaku i soczystym miąższu. Często uprawiany jest w przydomowych ogrodach.

Uprawa czarnej porzeczki

Czarna porzeczka powinna być uprawiana w przepuszczalnej i żyznej glebie o pH 6–7. Preferuje stanowisko słoneczne oraz odizolowane od podmuchów wiatru. Poszczególne krzewy należy sadzić w odstępach co 2,5 m. System korzeniowy porzeczki czarnej jest bardzo płytki, dlatego jest podatna na szybką utratę wody. Krzew powinien być regularnie i obficie podlewany.

Czarna porzeczka – właściwości

Owoce, a przede wszystkim sok z czarnej porzeczki, to skarbnica witamin i minerałów, które doskonale niwelują niedobory, a także pomagają zwalczać rozmaite problemy zdrowotne. W 100 g porzeczki czarnej znajdziesz 1,3 g białka, 14,9 g węglowodanów i tylko 0,2 g tłuszczu oraz 51 kcal.

Porzeczka czarna – sposób na odporność

Czarna porzeczka najbardziej ceniona jest za bardzo wysoką zawartość witaminy C. Dzięki temu wykazuje ona działanie antyoksydacyjne – zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu, choroby, a nawet nowotwory. Sok z czarnej porzeczki warto stosować w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko infekcji.

Czarna porzeczka dla alergików

Dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego, czarna porzeczka działa antyhistaminowo, blokując odpowiedź immunologiczną organizmu na alergeny. Osoby borykające się z uczuleniami powinny regularnie spożywać czarną porzeczkę po to, by ulżyć sobie w nieprzyjemnych objawach takich, jak kichanie czy katar.

Czarna porzeczka obniża poziom cholesterolu

Nieoceniony pozostaje wpływ czarnej porzeczki na układ krwionośny człowieka. Owoce tej rośliny pomagają zapobiegać miażdżycy, regulują ciśnienie krwi i co istotne, obniżają poziom złego cholesterolu. Wszystko to dzięki zawartości cennych flawonoidów.

Problemy trawienne? Sięgnij po czarną porzeczkę

Zauważono, że spożywanie czarnej porzeczki może pomóc w kłopotach trawiennych, takich jak wzdęcia i zaparcia. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że owoce te wspierają funkcjonowanie jelit, a także pozytywnie wpływają na bytującą w nich florę bakteryjną.

Porzeczka na zapalenie dróg moczowych

Z dobroczynnego wpływu na układ wydalniczy znana jest przede wszystkim żurawina. To jednak nie jedyny owoc, który może przynieść ulgę w zapaleniu pęcherza czy cewki moczowej. Czarna porzeczka bogata w witaminę C wspomaga zwalczanie infekcji i oczyszczanie dróg moczowych z bakterii.

Czarna porzeczka w kosmetyce

Działanie antyoksydacyjne i tonizujące porzeczki zostało zauważone przez producentów kosmetyków. Wyciąg z jej owoców, ale i liści można znaleźć w rozmaitych produktach – kremach, serach, tonikach, maseczkach. Świetnie sprawdzi się szczególnie na problematycznej skórze tłustej i trądzikowej, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i ściągające.

Jak jeść czarną porzeczkę?

Wczesnym latem najlepiej spożywać owoce czarnej porzeczki surowo – świeże są doskonałym źródłem dobroczynnych substancji. Doskonale nadają się do przygotowywania owocowych sałatek, koktajli i deserów.
Jesienią oraz zimą alternatywą okaże się sok z czarnej porzeczki – koniecznie wyciskany naturalnymi metodami, pozbawiony dodatku cukru. Unikaj tanich, sklepowych napojów porzeczkowych – są produkowane z soku zagęszczonego, który ma nikłe właściwości odżywcze. Dobrego soku porzeczkowego należy poszukiwać w miejscach oferujących ekologiczną żywność. Jeśli uprawiasz porzeczkę samodzielnie, sok możesz przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej.
Innym sposobem na skorzystanie z zalet porzeczki jest stosowanie oleju z jej nasion. Jest on szczególnie bogaty w cenne składniki – witaminę E, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. Pamiętaj, że oleju z czarnej porzeczki nie należy podgrzewać – stosuj go na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek.
Na rynku znajdziesz nawet suplementy diety zawierające wyciąg z czarnej porzeczki. Ich stosowanie jest szczególnie zalecane w przypadku silnych niedoborów witaminowych. W okresie jesienno-zimowym suplementy z porzeczką mogą być stosowane w ramach wzmocnienia układu odpornościowego.

Czarna porzeczka – przeciwwskazania

Niestety, nie każdy powinien spożywać czarną porzeczkę. Ten zdrowy owoc nie okaże się korzystny dla osób borykających się ze zgagą, zapaleniem wątroby, refluksem czy zbyt wysokim poziomem potasu. Porzeczkę należy stosować ostrożnie, jeśli aktualnie zażywane są leki rozrzedzające krew.

Czarna porzeczka – źródło zdrowia

Owoce czarnej porzeczki to cenne źródło witamin, minerałów oraz związków chemicznych, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Najlepiej spożywać je w postaci surowej. Na rynku znajdziesz również porzeczkowe przetwory, takie jak soki i oleje, które okażą się świetnym zastępnikiem owoców jesienią oraz zimą.
Zdjęcie: Evanto Elements