Warto zaskoczyć znajomych i przygotować własne smakołyki, które okażą się świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych przekąsek. Poniżej podajemy kilka przepisów na pyszne i lekkie finger food.
Aby przygotować pizzerinki z bakłażana dla 4 osób potrzebne Ci będą:
-2 średnie bakłażany
-ok. 100 g gorgonzoli
-ok. 100g sera koziego lub mozzarelli
-ok. ¾ szklanki sosu pomidorowego (możemy go przyrządzić ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki albo w ogóle z niego zrezygnować i użyć tylko świeżych pomidorów)
-1 pomidor
-czosnek i czerwona cebula
-oliwa extra vergine
-ulubione przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, posiekana papryczka chili
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C. Następnie kroimy bakłażana na plastry o grubości ok. 1-2 cm i układamy je na dużej blaszce wyłożonej papierem. Plastry bakłażana nacieramy czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Potem wszystko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zaleca się piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika i każdy plasterek smarujemy gorącym sosem pomidorowym oraz posypujemy tartym serem. Później kładziemy pokrojone w drobną kostkę i odsączone z soku pomidory, posypujemy gorgonzolą i cebulą. Wszystko jeszcze raz doprawiamy i zapiekamy przez ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bazylią.
Aby przygotować marchewkowe frytki potrzebne Ci będą:
-ok. 1 kg marchewki
-1 łyżka masła orzechowego
-1 łyżka miodu lub syropu klonowego
-przyprawy: sól, pieprz, imbir, cynamon, ostra papryka, kmin rzymski, kurkuma
-1,5 łyżki oliwy
-1 łyżka sezamu do posypania
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Następnie obieramy marchewkę i kroimy na paski, tak aby przypominały frytki, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy przyprawy z masłem orzechowym, miodem i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką polewamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Marchewkowe frytki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 45 minut (po 30 minutach pieczenia musimy przemieszać nasze frytki i przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby się nie wysuszyły). Po wyjęciu z piekarnika przekładamy je na talerz i posypujemy sezamem.
Aby przygotować danie dla 2 osób potrzebne Ci będą:
-2 małe cukinie
-1 pomidor
-1 kulka mozzarelli
-1 ząbek czosnku
-oliwa extra vergine
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinię przecinamy na pół i łyżeczką staramy się jak najdokładniej wydrążyć wszystkie nasiona. Tak przygotowane warzywo doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy startym czosnkiem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą. Miąższ musimy delikatnie podziurkować widelcem, uważając/tak aby nie uszkodzić skórki. Następnie układamy cukinię w naczyniu żaroodpornym wydrążoną częścią do góry, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i układamy na niej na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawiamy i pieczemy jeszcze ok. 13 minut. Przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią.
Szeroki wybór książek z ciekawymi przepisami na przekąski znajdziesz TUTAJ.