Data modyfikacji:

Wegetariański grill. Nie tylko warzywa z grilla

Zastanawiasz się, co przyrządzić na wegetariańskiego grilla? Warzywne szaszłyki, faszerowane warzywa czy marynowane grzyby to tylko kilka propozycji. Jakie warzywa wybrać na grilla i co z nich przyrządzić? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy!
wegetariański grill

Wegetariański grill – najlepsze przepisy

Wegetariańskie potrawy z rusztu są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. W wersji wegańskiej do ich przyrządzenia używa się jedynie warzyw i grzybów, zaś w wersji nieco mniej restrykcyjnej – można dodać również ulubione sery.

Jakie warzywa na grilla wybrać? Doskonale sprawdzą się papryka, cukinia, bakłażan, cebula, kukurydza, podgotowane ziemniaki. Połącz je z grzybami oraz ulubionymi przyprawami. Takim kolorowym, wegetariańskim przysmakom nie oprze się niejeden mięsożerca!

Warzywa z grilla – prosty przepis

Składniki (proporcje dowolne):
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • cukinia
  • cebula
  • pieczarki
  • olej słonecznikowy lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła (np. oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie)
  • dip czosnkowy lub ziołowy, ketchup albo inny sos do podania
Sposób przyrządzenia:

Cebulę obierz, pokrój w cząstki. Ulubione warzywa umyj, osusz i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Natrzyj olejem lub oliwą oraz zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą i ziołami. Marynuj przez 15 minut, a następnie umieść na aluminiowej tacce lub folii i ułóż na ruszcie. Grilluj przez 10-15 minut, w zależności od rodzaju warzyw. Podawaj z ulubionym dipem.

Wegetariańskie szaszłyki z grilla

Składniki:
  • ulubione warzywa (np. cukinia, por, papryka)
  • cebula
  • pieczarki
  • opcjonalnie: ser feta lub inny 
  • sól, pieprz, przyprawy, ulubiony sos
  • oliwa lub olej
Sposób przyrządzenia:

Wybrane warzywa i dodatki umyj, osusz i pokrój w kostkę równej wielkości. Nadziewaj je na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności, tworząc barwne kompozycje. Spryskaj tłuszczem i posyp solą oraz przyprawami. Grilluj na tacce do momentu, aż warzywa zmiękną i zarumienią się.


Przeczytaj także: Dania wegańskie przygotowane przy użyciu parowaru

Kukurydza z grilla – łatwa przekąska na wegetariańskiego grilla

Składniki:
  • kolby świeżej kukurydzy
  • sól
  • masło lub ulubiony olej
Sposób przyrządzenia:

Kukurydzę umyj i osusz. Usuń brudne, zewnętrzne liście. Kolby oprósz lekko solą, posmaruj masłem i owiń folią aluminiową. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez ok. 20 minut, obracając co jakiś czas.

Grillowane bakłażany dla wegetarian – przepis

Składniki:
  • bakłażany
  • ser feta
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz
  • oregano, słodka papryka, ewentualnie cynamon
Sposób przyrządzenia:

Bakłażany umyj, usuń końcówki. Pokrój wzdłuż na długie plastry. Posmaruj je olejem lub oliwą, oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na tacce lub folii aluminiowej przez ok. 10-15 minut, obracając w połowie czasu. Następnie posyp plastry bakłażana przyprawami i oprósz tartym serem. Grilluj jeszcze parę minut, aż ser się zarumieni.

Boczniaki barbecue – pyszny przepis na wegetariańskiego grilla

Składniki:
  • 300 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • marynata: 1 łyżka dobrego ketchupu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
Sposób przyrządzenia:

Składniki marynaty wymieszaj. Boczniaki umyj, osusz, usuń resztki ziemi. Grzyby pokrój na dość duże kawałki. Nasmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem. Obtocz w marynacie. Umieść na tacce i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 7-15 minut, przewracając co jakiś czas, do momentu, aż grzyby zmiękną.

Grillowane banany – przepis na wegetariański deser z grilla

Składniki:
  • banany
  • gorzka czekolada
Sposób przyrządzenia:

Banany umyj, skórkę natnij wzdłuż. W nacięcie włóż kilka kostek czekolady. Owoce grilluj na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż skórka zrobi się czarna.
Smacznego!