Grillowane bakłażany dla wegetarian – przepis
Składniki:
- bakłażany
- ser feta
- oliwa lub olej
- sól, pieprz
- oregano, słodka papryka, ewentualnie cynamon
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany umyj, usuń końcówki. Pokrój wzdłuż na długie plastry. Posmaruj je olejem lub oliwą, oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na tacce lub folii aluminiowej przez ok. 10-15 minut, obracając w połowie czasu. Następnie posyp plastry bakłażana przyprawami i oprósz tartym serem. Grilluj jeszcze parę minut, aż ser się zarumieni.
Boczniaki barbecue – pyszny przepis na wegetariańskiego grilla
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- marynata: 1 łyżka dobrego ketchupu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszaj. Boczniaki umyj, osusz, usuń resztki ziemi. Grzyby pokrój na dość duże kawałki. Nasmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem. Obtocz w marynacie. Umieść na tacce i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 7-15 minut, przewracając co jakiś czas, do momentu, aż grzyby zmiękną.