Switchel to napój na bazie octu jabłkowego, syropu klonowego, świeżego imbiru i wody. Ma działanie orzeźwiające, oczyszczające i przeciwzapalne. Może z powodzeniem zastąpić uzależniającą kawę.
Pochodzi z Karaibów, gdzie w XVII wieku popijała go latem kolonia amerykańska. W wieku XIX stał się ulubionym napojem spragnionych rolników, szczególnie podczas sianokosów.
Natomiast kilka lat temu szturmem wbił się na sklepowe półki w całych Stanach Zjednoczonych. Napój o mocno orzeźwiających właściwościach można przyrządzić samemu. Jak to zrobić?
Łączymy wszystkie składniki w szklance lub słoiku, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej zostawiamy go na noc.
Przed podaniem wstrząsamy lub mieszamy. Sprawdzamy poziom słodkości i ewentualnie dosładzamy napój syropem klonowym. Imbir możemy odcedzić przez sitko. Latem warto dodać kostki lodu lub wodę sodową i listki mięty.
Obok właściwości orzeźwiających i dodających energii, składniki zawarte w napoju mają także pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Imbir działa przeciwzapalnie, ocet jabłkowy oczyszcza i wspomaga wchłanianie witamin oraz minerałów, a w połączeniu z syropem klonowym pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru w stosowaniu syropu, aby nie dodawać go w zbyt dużej ilości do napoju.
Switchel do doskonałe rozpoczęcie każdego dnia, ale także idealny sposób na ugaszenie pragnienia czy szybkie postawienie na nogi. Tego typu napój możemy także zaserwować gościom.
Tekst: Redakcja dbam-o-siebie.pl