Data modyfikacji:

Switchel: przepis na naturalny napój energetyczny

Choć znany jest od XVII wieku, to właśnie teraz podbija nasze podniebienia. Niezwykłe połączenie smaków oraz właściwości energetyczne – tak w skrócie można opisać napój o tajemniczej nazwie switchel. Podpowiadamy, jak go przyrządzić i dlaczego warto pić.
Switchel

Co to jest switchel?

Switchel to napój na bazie octu jabłkowego, syropu klonowego, świeżego imbiru i wody. Ma działanie orzeźwiające, oczyszczające i przeciwzapalne. Może z powodzeniem zastąpić uzależniającą kawę.

Pochodzi z Karaibów, gdzie w XVII wieku popijała go latem kolonia amerykańska. W wieku XIX stał się ulubionym napojem spragnionych rolników, szczególnie podczas sianokosów.

Natomiast kilka lat temu szturmem wbił się na sklepowe półki w całych Stanach Zjednoczonych. Napój o mocno orzeźwiających właściwościach można przyrządzić samemu. Jak to zrobić?

Przepis a Switchel

Składniki:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (opcjonalnie 1/4 łyżeczki mielonego imbiru)
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie napoju switchel

Łączymy wszystkie składniki w szklance lub słoiku, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej zostawiamy go na noc.

Przed podaniem wstrząsamy lub mieszamy. Sprawdzamy poziom słodkości i ewentualnie dosładzamy napój syropem klonowym. Imbir możemy odcedzić przez sitko. Latem warto dodać kostki lodu lub wodę sodową i listki mięty.

Jak działa switchel?

Obok właściwości orzeźwiających i dodających energii, składniki zawarte w napoju mają także pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Imbir działa przeciwzapalnie, ocet jabłkowy oczyszcza i wspomaga wchłanianie witamin oraz minerałów, a w połączeniu z syropem klonowym pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru w stosowaniu syropu, aby nie dodawać go w zbyt dużej ilości do napoju.

Switchel do doskonałe rozpoczęcie każdego dnia, ale także idealny sposób na ugaszenie pragnienia czy szybkie postawienie na nogi. Tego typu napój możemy także zaserwować gościom.

Tekst: Redakcja dbam-o-siebie.pl

astaksantyna która najlepsza

Astaksantyna: która jest najlepsza? 

Astaksantyna to wciąż stosunkowo nieznana naturalna substancja mająca dobroczynny wpływ na zdrowie i odporność naszego organizmu, spowalnia procesy starzenia oraz może poprawiać samopoczucie. Znajdziemy ją w różnego rodzaju owocach morza, a także w specjalistycznych suplementach diety. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych produktów tego typu, przyjrzyjmy się więc najpopularniejszym z nich.
najlepsza tarka do pięt

Najlepsza tarka do pięt: polecane produkty

Jeśli masz problemy z twardym, zrogowaciałym naskórkiem na piętach, tarka do pięt może być twoim sprzymierzeńcem w walce o gładkie i zadbane stopy. Istnieje wiele różnych rodzajów tarek do pięt na rynku, a obok nich dostaniemy także pilniki elektryczne. W tym artykule przyjrzymy się bliżej obu opcjom i dowiemy się, jaka tarka do pięt jest najlepsza. 
najlepsza maszynka do golenia

Najlepsza maszynka do golenia: polecane produkty 

Maszynka do golenia jest świetną alternatywą dla plastikowych golarek. Inwestycja w urządzenie zwraca się względnie szybko i pozwala zapomnieć również o szybko tępiących się wymiennych ostrzach. Oczywiście wybór odpowiedniego modelu nie należy do najłatwiejszych – wiele zależy tutaj od indywidualnych potrzeb oraz zarostu. Z tego też powodu przedstawiamy listę polecanych urządzeń, a także najważniejsze informacje na temat funkcji oraz budowy maszynek.
witamina e

Astaksantyna: która jest najlepsza? 

Astaksantyna to wciąż stosunkowo nieznana naturalna substancja mająca dobroczynny wpływ na zdrowie i odporność naszego organizmu, spowalnia procesy starzenia oraz może poprawiać samopoczucie. Znajdziemy ją w różnego rodzaju owocach morza, a także w specjalistycznych suplementach diety. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych produktów tego typu, przyjrzyjmy się więc najpopularniejszym z nich.