Dobrą praktyką jest przeprowadzanie takich pomiarów rano, zaraz po przebudzeniu, najlepiej będąc na czczo. Tak określona waga oraz zmierzone obwody pozwalają uzyskać realne wyniki, które nie będą zaburzone nagromadzoną wodą lub pokarmem. Dietetycy oraz osoby zawodowo zajmujące się sylwetką odradzają zbyt częste kontrolowanie wagi i obwodów ciała, szczególnie przez osoby będące na diecie redukcyjnej, które jak najszybciej chcą uzyskać wymarzone efekty. Zbyt częsta kontrola pomiarów ciała i wagi jest niekorzystna zarówno dla przemiany materii (poprzez nagromadzony stres), jak i dla zdrowia psychicznego, ponieważ obsesyjna kontrola swojej wagi i wymiarów może zniechęcić osoby walczące o wymarzoną sylwetkę.
Obwody ciała – jak się mierzyć?
Pomiarów ciała należy dokonywać w określonych porach dnia, a w przypadku kobiet, warto także uwzględnić dzień cyklu menstruacyjnego. W trakcie przeprowadzania pomiarów należy dokładnie zmierzyć osiem kluczowych miejsc, do których zaliczają się: szyja, klatka piersiowa, ramiona, talia, pas, biodra, uda oraz łydki. Aby uzyskać wiarygodne wyniki, mierzenie ciała powinno być przeprowadzone w następujący sposób:
- szyja – chociaż ten parametr nie jest szczególnie istotny, warto mierzyć swoją szyję u jej podstawy, to dopełnia informacje o obwodach ciała,
- klatka piersiowa – przed zmierzeniem tego obwodu należy wziąć pełny wdech. Centymetr w trakcie pomiaru powinien znajdować się na wysokości sutków,
- ramiona – ten obwód powinien być mierzony zawsze na ramieniu niedominującym. Centymetr musi być poprowadzony w połowie odległości między łokciem a barkiem,
- obwód talii – aby prawidłowo zmierzyć talię, należy poprowadzić miarkę w najwęższym miejscu tułowia,
- obwód pasa – ten pomiar najlepiej wykonać około 2 cm nad pępkiem,
- obwód bioder – centymetr powinien znajdować się pod kością biodrową, najlepiej na wysokości kości łonowej,
- obwód ud – uda należy mierzyć w ich najszerszym miejscu,
- obwód łydek – pomiar łydki należy wykonać w jej najszerszym miejscu.