Data publikacji:

Lecytyna - właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Lecytyna to substancja składająca się m.in. fosfolipidów, glikolipidów oraz triglicerydów, która naturalnie występuje w naszym organizmie. Coraz częściej zdarza się jednak, że mamy jej niedobory. Co wtedy zrobić? Suplementować. W poniższym poradniku dowiesz się, na co działa lecytyna - poznasz jej właściwości, dawkowanie oraz przekonasz się, czy jej uzupełnianie niesie ze sobą jakieś skutki uboczne. Zapraszamy!
lecytyna

Lecytyna - właściwości, naturalne źródła lecytyny, działanie, zastosowanie

Po co w ogóle w naszym organizmie lecytyna? Przede wszystkim odpowiada ona za wspomaganie procesów myślowych, odpowiednią pracę wątroby, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz przyswajanie witamin. Ponadto lecytyna wspomaga tworzenie pewnego rodzaju ochrony dla ścian naszego żołądka, przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku, a przede wszystkim jest jednym z głównych elementów budulcowych komórek naszego ciała. Najwięcej lecytyny znajdziemy w soi, żółtkach jaj, orzechach ziemnych i włoskich, rzepaku, podrobach i pełnoziarnistym pieczywie. A jakie są jej właściwości?

Zapewne nie raz słyszeliście o tym, że lecytyna jest dobra na pamięć. Jej suplementowanie lub spożywanie dużej ilości produktów bogatych w lecytynę poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Polecana jest zatem osobom w podeszłym wieku, a także pracownikom umysłowym czy studentom.

Ponadto lecytyna jest niezwykle istotna dla par starających się o dziecko. Regularnie suplementujący ją panowie mogą liczyć na znaczne zwiększenie objętości nasienia oraz ilości i ruchliwości plemników. Lecytyna, tak jak wspominaliśmy już wyżej, ochrania wątrobę. Wspomaga jej detoksykację i regenerację, zapobiega otłuszczaniu, a wspomagając rozkład cholesterolu w żółci, zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych. Co więcej, lecytyna pomaga organizmowi pozbyć się nadmiernej ilości złego cholesterolu, więc tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy i powstawaniu zakrzepów.

Lecytyna - dawkowanie

Oprócz spożywania odpowiednich produktów spożywczych bogatych w lecytynę, można również suplementować codzienną dietę preparatami z lecytyną dostępnymi bez recepty, najczęściej w postaci kapsułek lub tabletek. Jaka dawka lecytyny będzie dla nas bezpieczna? Najlepiej przyjmować dziennie ok. 2 gramów lecytyny. Oczywiście na te 2 gramy składa się także lecytyna spożywana wraz z bogatymi w nią produktami spożywczymi. Jeśli więc planujecie uzupełnić codzienną dietę suplementami diety z lecytyną, to dokładnie przeczytajcie ulotkę i postępujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Nie obawiajcie się jednak dodatkowej suplementacji - przeciętna dieta dorosłego, zdrowego człowieka zazwyczaj nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na lecytynę.

Lecytyna - skutki uboczne

Zbyt duże ilości lecytyny mogą wywoływać biegunkę, nudności, wymioty, a także obniżać ciśnienie krwi, zaburzać pracę serca czy nawet być przyczyną stanów lękowych. Wszystkie z wymienionych tutaj objawów pojawiają się jednak dopiero wtedy, kiedy znacznie przekroczysz 2g lecytyny na dzień. Ważne jest zatem, aby ewentualne suplementy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta.

Jeśli chcesz poprawić swoją koncentrację, ochronić wątrobę ze względu na jej duże obciążenie, np. lekami, zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych czy rozwojowi miażdżycy, to suplementacja lecytyną będzie dla ciebie jak najbardziej wskazana. Pamiętaj przy tym, że suplementacja potrzebuje czasu, aby zauważyć jej pierwsze efekty, a zazwyczaj jest to przedział od 3 do 4 miesięcy.

Polecamy:

Autorka: Klaudia Borycka