Lecytyna - właściwości, naturalne źródła lecytyny, działanie, zastosowanie
Po co w ogóle w naszym organizmie lecytyna? Przede wszystkim odpowiada ona za wspomaganie procesów myślowych, odpowiednią pracę wątroby, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz przyswajanie witamin. Ponadto lecytyna wspomaga tworzenie pewnego rodzaju ochrony dla ścian naszego żołądka, przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku, a przede wszystkim jest jednym z głównych elementów budulcowych komórek naszego ciała. Najwięcej lecytyny znajdziemy w soi, żółtkach jaj, orzechach ziemnych i włoskich, rzepaku, podrobach i pełnoziarnistym pieczywie. A jakie są jej właściwości?
Zapewne nie raz słyszeliście o tym, że lecytyna jest dobra na pamięć. Jej suplementowanie lub spożywanie dużej ilości produktów bogatych w lecytynę poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Polecana jest zatem osobom w podeszłym wieku, a także pracownikom umysłowym czy studentom.
Ponadto lecytyna jest niezwykle istotna dla par starających się o dziecko. Regularnie suplementujący ją panowie mogą liczyć na znaczne zwiększenie objętości nasienia oraz ilości i ruchliwości plemników. Lecytyna, tak jak wspominaliśmy już wyżej, ochrania wątrobę. Wspomaga jej detoksykację i regenerację, zapobiega otłuszczaniu, a wspomagając rozkład cholesterolu w żółci, zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych. Co więcej, lecytyna pomaga organizmowi pozbyć się nadmiernej ilości złego cholesterolu, więc tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy i powstawaniu zakrzepów.