Data publikacji:

Jaka pierzga jest najlepsza?

Wszechobecna wysoko przetworzona żywność sprawia, że dziś coraz więcej osób stara się do swojego menu włączać składniki pochodzenia naturalnego, które znane są od pokoleń. Dotyczy to między innymi wyrobów pszczelarskich – miodów, pyłków pszczelich czy pierzgi. I o ile te dwa pierwsze produkty są nam dobrze znane, o tyle pierzga (nazywana niekiedy chlebkiem pszczelim) ponownie jest odkrywana. Ponownie, bo ten życiodajny pokarm pszczół znany jest ludzkości od wieków. Sprawdź, jaka pierzga jest najlepsza – poznaj jej właściwości i dowiedz się, jak ją włączyć do diety. Zapraszamy do lektury!
Honey, pollen and propolis

Czym jest pierzga pszczela?

Aby doszło do powstania pierzgi, najpierw pszczoły zbierają pyłek kwiatowy i transportują go do ula. Pyłek ten mieszany jest z miodem oraz enzymami ślinowymi owadów, które następie tę szczególną mieszaninę ubijają do plastrów, po czym dodatkowo zabezpieczają miodem oraz woskiem. Następnie pierzga samoistnie poddawana jest procesowi fermentacji mlekowej, co czyni ją odporną na zepsucie, pleśń i gnicie.
Pierzga pszczela jest bardzo cennym składnikiem – to pokarm dla młodych owadów oraz główne pożywienie w okresie wczesnej wiosny, a także w sezonie jesienno-zimowym. Warto mieć również świadomość, że proces produkcji pierzgi jest znacznie bardziej czasochłonny. Pojedyncza kolonia pszczół produkuje około 6 kg pierzgi. Wiąże się to z tym, że pierzga nie jest umieszczana przez owady w całym plastrze, lecz w jego kilku częściach. O tym, jak cennym składnikiem jest pierzga, świadczą jej ceny – niewielki, 100-gramowy słoiczek kupimy za około 40 zł lub nawet więcej. Jeśli chcemy zatem się dowiedzieć, jaka pierzga jest najlepsza, odpowiedź jest prosta. Szukajmy produktów, które zawierają 100% tego składnika.

Pierzga pszczela – składniki odżywcze i właściwości

Pierzga jest doskonałym pożywieniem dla pszczół przede wszystkim ze względu na swoje składniki odżywcze. To dobre źródło makroskładników i aminokwasów egzogennych. Pierzga pszczela zawiera także witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, D oraz K. Oprócz tego jest bogata w fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas czy miedź.
Składniki odżywcze sprawiają, że miłośnicy zdrowej żywności i medycyny naturalnej sięgają właśnie po pierzgę. Na co pomaga pszczeli chlebek? Przede wszystkim wspiera regenerację organizmu – można sięgać po nią podczas przeziębień czy w przypadku obniżonej odporności. Pierzę stosuje się również przy widocznym przewlekłym zmęczeniu czy wzmożonym wysiłku – zarówno fizycznym, jak i intelektualnym. Pierzga pszczela korzystnie wpływa także na regulację pracy układu pokarmowego.
Naturalną, stuprocentową pierzgę pszczelą można kupić między innymi w sklepach pszczelarskich. Jest ona również składnikiem suplementów diety rekomendowanych osobom, które nie przepadają za jej charakterystycznym smakiem.

Pierzga pszczela – na co pomaga?

Pierzga to nie produkt leczniczy. Warto traktować ją jako dodatek do dobrze zbilansowanej diety. Składniki zawarte w chlebku pszczelim korzystnie wpływają między innymi na:
  • prawidłową pracę układu odpornościowego;
  • lepszą wydolność i kondycję;
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu;
  • regulację apetytu;
  • utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego krwi;
  • działanie przeciwbakteryjne;
  • funkcjonowanie układu krwionośnego.
  • Oprócz tego pierzgę można znaleźć również w składnikach kosmetyków, ponieważ korzystnie wpływa na elastyczność skóry, działa nawilżająco, zwiększa proces produkcji kolagenu, a także wspiera odnowę komórkową naskórka. Przeciwbakteryjne działanie pierzgi wesprze także pielęgnację skóry trądzikowej. Można wykorzystywać ją również między innymi do zwalczania łupieżu.

    Jak przygotować chlebek pszczeli?

    Naturalnie pierzga jest dość twarda, więc przed spożyciem należy ją odpowiednio zmiękczyć lub rozpuścić w letniej wodzie, namaczając przykładowo przez noc. Namoczoną pierzgę można dodawać do zimowych herbat, naparów ziołowych oraz koktajli – ważne jest to, by temperatura wody nie przekraczała 40 stopni Celsjusza. Niezbyt wysoka temperatura wody sprawi, że pierzga w procesie obróbki termicznej nie straci swoich prozdrowotnych właściwości.
    Jak jeść pierzgę, jeśli nie przekonują nas napary z wykorzystaniem tego składnika? Ciekawym rozwiązaniem będzie również zmielenie granulek pierzgi w młynku do kawy. Powstanie wtedy posypka, która urozmaici smak jogurtów, owsianek czy sałatek. Pierzgę najlepiej mielić partiami, by nie wietrzała, a następnie przechowywać ją w hermetycznie zamykanym pojemniku.

    Dawkowanie pierzgi pszczelej

    Dzienna rekomendowana dawka pierzgi dla osób dorosłych wynosi około 30–40 gramów – to mniej więcej jedna łyżka. A co z pierzgą dla dzieci? Chlebek pszczeli także można podawać najmłodszym w znacznie mniejszych dawkach (dobrze będzie to skonsultować z lekarzem) – warto pamiętać jednak, by odbywało się to po ukończeniu przez nasze pociechy 3. roku życia. Przed podaniem pierzgi i innych produktów pszczelich należy również wykluczyć u dziecka alergię na tego typu produkty. Pierzgi nie da się przedawkować, ale rekomenduje się, by stosować ją z umiarem – ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.

    Przeciwwskazania do stosowania pierzgi pszczelej

    Pierzgę zdecydowanie warto włączyć do diety – zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie każdy będzie mógł po nią bezpiecznie sięgać. Przeciwwskazaniem do stosowania pierzgi jest przede wszystkim alergia na produkty pszczele. Jeśli osoba uczulona spożyje pierzgę, może dojść do bardzo silnej reakcji alergicznej. Pierzga nie będzie również najbezpieczniejszym wyborem dla cukrzyków ze względu właśnie na cukier prosty i wysoki indeks glikemiczny.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Autor: Anna Mlonka