Data publikacji:

Czym zastąpić cukier? Zamienniki cukru

Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? Jeśli jesteś na diecie, cierpisz na cukrzycę lub po prostu chcesz zadbać o zdrowie, zdecydowanie powinieneś ograniczyć spożycie sacharozy. Czym w takim razie warto słodzić herbatę, kawę i desery? Sprawdź w artykule, jakie są najlepsze zamienniki cukru!

zamienniki cukru

Zamienniki cukru – dlaczego warto zastąpić cukier?

Kto z nas nie kocha słodkiego smaku? Nie od dziś wiadomo, że cukier może uzależniać, dlatego mnóstwo osób dodaje go każdego dnia do herbaty, kawy, ciast czy deserów. Niestety nie jest on zbyt zdrowy dla organizmu. Oto dlaczego warto ograniczyć ilość białego cukru w diecie:

  • nie ma żadnych witamin i mikroelementów,
  • dostarcza pustych kalorii,
  • przyczynia się do nadwagi i otyłości,
  • podrażnia śluzówkę żołądka, powodując np. zgagę,
  • powoduje uczucie senności,
  • nie nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę,
  • sprzyja powstawaniu trądziku,
  • sprawia, że poziom cukru we krwi szybko wzrasta, a następnie spada, co powoduje, że szybciej robimy się głodni.

Co wybrać zamiast cukru? Na szczęście istnieje wiele zdrowszych produktów czy syropów o słodkim smaku, które są w stanie idealnie go zastąpić, a często okazują się nawet smaczniejsze. Niektóre z nich nie zawierają nawet kalorii. Wypróbuj je wszystkie, a przekonasz się, że zdrowe rzeczy również mogą być pyszne i słodkie!

Sprawdź również, jak odstawić słodycze.

Czym zastąpić cukier? Lista

Czym można posłodzić herbatę, ciasto, deser czy kawę? Poniżej przedstawiamy listę zdrowych zamienników białego cukru:

  • miód,
  • syrop klonowy,
  • ksylitol,
  • stewia,
  • syrop daktylowy,
  • melasa,
  • syrop z agawy,
  • owoce.

Poniżej opisujemy szczegółowo właściwości wymienionych produktów.

Miód – popularny zdrowy zamiennik cukru

Miód to jeden z najpopularniejszych zdrowszych zamienników cukru. Ten słodki syrop, oprócz glukozy i fruktozy, zawiera wartościowe składniki odżywcze i witaminy, takie jak kwasy organiczne, potas, fosfor, wapń, acetylocholina, witaminy C czy z grupy B. Wyróżniamy mnóstwo różnych gatunków miodu – lipowy, rzepakowy, wrzosowy, spadziowy… Każdy z nich charakteryzuje się innym, niepowtarzalnym smakiem.

Z miodem nie wolno jednak przesadzać. Zawiera w 100 g niewiele mniej kalorii niż cukier biały (ok. 320 kcal), dlatego osoby na diecie powinny spożywać jego bardzo ograniczoną ilość. Nie powinny go jeść również osoby cierpiące na cukrzycę.

Syrop klonowy – pyszny i zdrowy zamiennik cukru

Syrop klonowy to nieco mniej popularny w naszym kraju, lecz równie pyszny zamiennik cukru. Ma charakterystyczny smak, który sprawia, że nie da się go pomylić z żadnym innym produktem. Doskonale pasuje do naleśników, pancake’ów oraz ciast.

Syrop klonowy ma również właściwości prozdrowotne. Zawiera takie cenne składniki, jak potas, magnez, cynk, witaminy z grupy B. Ma nieco mniej kalorii, bo ok. 260 kcal na 100 g. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jednak spożywać go w bardzo ograniczonych ilościach.

Ksylitol – zamiennik cukru dla cukrzyków

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z brzozy. Ma ok. 240 kcal w 100 g, a więc podobnie jak syrop klonowy. Jego indeks glikemiczny jest za to naprawdę niski (IG=8), dzięki czemu można uznać go za świetny cukier dla cukrzyków.

Ponadto ksylitol działa bakteriobójczo i przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Jego wadą jest fakt, że spożywany w dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający. Zacznij więc od dodawania do potraw bardzo niewielkich ilości tego słodzika.

Stewia – wydajny zamiennik cukru

Stewia jest kolejnym w naszym zestawieniu naturalnym słodzikiem. Pozyskuje się ją z rośliny o tej samej nazwie, która rośnie głównie w Ameryce Południowej. Zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów, jednak mogą one nie być obecne w formie wysoko przetworzonych, białych tabletek.

Największą zaletą stewii jest to, że nie ma wcale kalorii, a przy tym jest kilkaset razy słodsza od białego cukru! Mogą po nią sięgać osoby na diecie oraz diabetycy. Najlepiej jednak wybierać stewię nisko przetworzoną w liściach lub w proszku.

Syrop daktylowy – egzotyczny zamiennik cukru

Syrop daktylowy jest zdrowym zamiennikiem cukru wytwarzanym, jak sama nazwa wskazuje, z daktyli. Zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, co suszone owoce, a więc m.in. magnez, wapń, żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Jest znacznie słodszy i smaczniejszy niż biały cukier, ma też mniej kalorii (ok. 270 kcal w 100 g). Jego indeks glikemiczny wynosi ok. 60, niezbyt nadaje się więc dla diabetyków.

Melasa – zamiennik cukru dla smakoszy

Czy wiesz, czym jest melasa? To produkt uboczny przy produkcji białego cukru, mający postać ciemnobrązowego syropu o głębokim smaku. Zawiera sacharozę oraz liczne składniki odżywcze, takie jak magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, witaminy z grupy B. Najczęściej pozyskuje się ją z trzciny cukrowej lub buraków.

Zastanawiasz się, czym słodzić pierniki i ciasta korzenne? Melasa sprawdzi się znakomicie. Jej charakterystyczny smak może jednak nie przypaść do gustu każdemu. Ma indeks glikemiczny ok. 70, dlatego nie powinny jej stosować osoby cierpiące na cukrzycę.

Syrop z agawy – modny zamiennik cukru

Syrop z agawy to smaczny zamiennik cukru, który stał się w ostatnich latach popularny wśród celebrytów i gwiazd fitnessu. Pozyskuje się go z kaktusów z gatunku Agave. Smakuje nieco podobnie do miodu i syropu klonowego, zawiera naturalny probiotyk – inulinę, a także śladowe ilości witamin.

Syrop z agawy ma indeks glikemiczny ok. 60, dlatego nie powinni go spożywać diabetycy. Ma także dość sporo kalorii, bo ok. 300 kcal na 100 g. Nie jest to może najzdrowszy produkt na liście, lecz z pewnością zdrowszy od białego cukru.

Owoce – najzdrowszy zamiennik cukru

Ostatnią pozycją w naszym zestawieniu są… owoce! To najlepsze źródło naturalnego, zdrowego cukru. Dodawaj je do deserów, ciast i owsianek. Będą nie tylko pyszne, lecz także pełne witamin i innych cennych składników odżywczych!

Autorka: Olga Wacholc