Data publikacji:

Wegetariański grill - 7 bezmięsnych dań z rusztu

Myślisz, że dieta wegetariańska to nuda i liście sałaty? Nic bardziej mylnego. Otóż przy odrobinie fantazji nawet grill, który tradycyjnie kojarzy się z potrawami mięsnymi, może zamienić się w prawdziwą wegetariańską ucztę. Poznaj pomysły na vege grilla.
Nie jesz mięsa i nie masz pomysłu co wrzucić na ruszt? Albo chcesz ugościć przyjaciół wegetarian i nie masz pojęcia, jakie potrawy sprostają ich wymaganiom? Bez obaw – kuchnia wegetariańska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. I co ciekawe, to wszystko możesz przygotować na grillu. Wystarczy nieco kreatywności oraz kilka sprytnych akcesoriów, dzięki którym przygotujesz wspaniałą ucztę w ogrodzie lub na tarasie. Zobacz pomysły na vege grilla.

Rewolucja na ruszcie, czyli pizza z grilla

Znasz kogoś, kto nie lubi pizzy? Ja też nie! Jeśli zatem organizujesz garden party lub zwykłe spotkanie przy grillu, dlaczego by nie przygotować dania, które lubią wszyscy? Zwłaszcza, że pizza z grilla wychodzi równie dobra, jak ta z piekarnika czy pieca. Aby cała ta zabawa z wegetariańskim grillem i pizzą w roli głównej zakończyła się wielką ucztą we włoskim stylu, musisz tylko zaopatrzyć się w kilka akcesoriów. Po pierwsze grill. Wybierz model wyposażony w pokrywkę lub zamykaną klapę. W takim przypadku możliwe jest bowiem utrzymanie wysokiej temperatury na całym ruszcie i równomierne pieczenie pizzy.


Kolejna rzecz to specjalny kamień do pizzy. To na nim wrzucisz ciasto z dodatkami na ruszt. Kamień sprawi, że ciasto upiecze się równomiernie i jednocześnie uchroni przed spaleniem, gdyby pizza miała leżeć bezpośrednio na ruszcie. Do kompletu dodaj jeszcze specjalną łopatkę do zdejmowania pizzy z kamienia i nakładania kolejnej, bo na jednym placku z pewnością nie poprzestaniesz. Inną opcją są kamienie do pizzy z uchwytami, które pomagają ściągnąć całość z rusztu. W takim wypadku konieczne będą solidne rękawice kuchenne.

Wege grill – wrzuć sery na ruszt

Ser może być uzupełnieniem dla potraw z grilla, smaczną przekąską czy wreszcie daniem głównym – podany z surówką, żurawiną i grzankami będzie smakować świetnie. Musisz jednak wiedzieć, że nie wszystkie sery nadają się do grillowania. Odpuść sobie nawet grubo krojone plastry goudy czy sera edamskiego, bo szybko skończą na rozżarzonych węglach i z twojego wegetariańskiego grilla nici.

Do grillowania świetnie nadają się za to takie sery jak oscypek, halloumi czy camembert. Ten ostatni z kolei będzie idealnym dodatkiem do grzanek – camembert wystarczy delikatnie ponakłuwać wykałaczką i w otwory wetknąć małe kawałki ząbków czosnku. Po zdjęciu z grilla pod serową skórką znajdziesz aromatyczny sos. Aby grillowanie serów i ich przewracanie było łatwe i bezpieczne, koniecznie zaopatrz się w długie i solidne szczypce do grilla.

Warzywne potrawy z grilla

Warzywa z grilla to wegetariańska klasyka, ale powiedzmy sobie szczerze – komu by się chciało przewracać każdy drobny kawałeczek cukinii, papryki, bakłażana albo pieczarek? Dlatego warzywne potrawy z grilla mają wejść na stałe do twojego wakacyjnego repertuaru, koniecznie zaopatrz się w koszyk do ich grillowania. Dzięki niemu cała ta zabawa z obracaniem plasterków warzyw będzie znacznie łatwiejsza, warzywa szybko się będą gotowe i unikniesz ryzyka, że niewielkie pieczarki czy cukinie będą spadać z rusztu. Co ciekawe, jeśli np. uwielbiasz faszerowane cukinie, ziemniaki czy papryki, je również możesz przygotować na grillu. Wystarczy, że postawisz na specjalny stojak do grillowania tego typu dań, który ustawisz na ruszcie. Dania w tym stylu podobnie, jak wspomniana wyżej pizza, najlepiej wychodzą na grillach z pokrywą, ponieważ pieką się bardziej równomiernie.

Grillowa klasyka, czyli burgery

Czy wiesz, że tradycyjny amerykański hamburger to danie z grilla? Na ruszcie przygotowuje się zarówno kotlet, jak i bułkę a często nawet dodatki. W przypadku wegetariańskiego grilla, również możesz przygotować świetne burgery. Swoje ulubione kotlety wegetariańskie np. z ciecierzycy czy kalafiora i kaszy najlepiej przygotujesz za pomocą specjalnego koszyka do burgerów lub innego produktu tego typu, jak np. ruszt do grillowania ryb. Zanim wege kotlety trafią na ogień, pamiętaj, aby wysmarować ruszt lub kratkę oliwą.

Czas na tortillę

To na pewno się uda – tradycyjna tortilla wypełniona twoimi ulubionymi dodatkami oraz sosami. Aby wszystko poszło zgodnie z planem i potrawy z grilla tego typu faktycznie się udały, masz dwie opcje.
  1. Możesz zawinąć tortillę w folię aluminiową, co dodatkowo przyspieszy proces grillowania. Jeśli jednak nie chcesz sięgać po takie wspomaganie, zwróć uwagę, aby ściśle zwinąć naleśnik, dzięki czemu tortilla nie będzie się rozpadać podczas przewracania.
  2. Ewentualnie możesz wspomóc się wykałaczkami. Przed wrzuceniem tortilli na ruszt wysmaruj go oliwą – w tym celu użyj zamoczonego w tłuszczu kawałka gazy, który będziesz trzymać szczypcami, dzięki czemu się nie poparzysz. 

Wegetariańskie szaszłyki

Jakie jeszcze potrawy z grilla możesz przygotować w wegetariańskim wydaniu? Oczywiście serowo-warzywne szaszłyki – nie tylko smakują świetnie, ale też prezentują się efektownie, dlatego jeśli zależy ci na tym, aby twój grill był tez ucztą dla oczu, postaw na szaszłyki. Dobrym patentem są wielorazowe metalowe szpilki do szaszłyków – dzięki nim unikniesz produkowania kolejnych odpadów.

Grillowane banany na deser

Z kolei idealnym pomysłem na prosty i niskokaloryczny deser z grilla w wegetariańskim wydaniu, są grillowane banany. Wrzuć je na ruszt w całości w skórce, grilluj kilkanaście minut obracając co pewien czas. Po zdjęciu z rusztu natnij skórkę włóż bananów i wetknij do środka kilka kostek gorzkiej czekolady.
Autor: Kamila Zalińska-Woźny