Data modyfikacji:

Domowy syrop z marchwi na uporczywy kaszel (PRZEPIS)

Autor: Justyna Mazur

A miało być tak pięknie...Już niemal odtrąbiliśmy sukces, bo sezon chorobowy powoli się kończy, a my - wydawało się - przeszliśmy przez niego bez szwanku - aż tu nagle przypałętał się mokry, duszący kaszel. I gile po pas. Pomogła mikstura z marchwi, którą poleciła mi znajoma zakochana z medycynie naturalnej. Wypróbujcie koniecznie!

Marchew ma wiele supermocy, ale o tej - przyznaję - jeszcze do niedawna nie miałam pojęcia. Ugotowana ze świeżym imbirem i z dodatkiem miodu działa wykrztuśnie i wzmacniająco. Co ważne - w tej konfiguracji jest całkiem smaczna, choć przez dodatek imbiru trochę ostra. Przedszkolak wypił bez problemu, 1,5-roczniak stanowczo odmówił.

Syrop z marchwi na kaszel

  • trzy średnie marchewki
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • Marchew obieramy, kroimy na małe kawałki i zalewamy wodą. Gdy mikstura wrze, dorzucamy pokrojony w drobną kostkę imbir i gotujemy aż marchew stanie się miękka. Pulpę miksujemy na gładką masę, dodajemy wodę pozostałą z gotowania, a później - gdy całość wystygnie - miód. Syrop pijemy trzy razy dziennie po łyżce (dorośli)  lub łyżeczce (dzieci). Na zdrowie!