Amarantus znany jest już od starożytności. Jego właściwości doceniały ludy z najdalszych zakątków świata. Indianie Yagui składali ją w ofierze swoim bogom. Skojarzenie rośliny z religiami pogańskimi doprowadziło do ograniczenia upraw na terenach kolonizowanych przez chrześcijan. Dziś dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym wraca do łask. Przedstawiamy roślinę XXI wieku - amarantus.
Jeśli spodoba Ci się jakiś produkt, kliknij w jego zdjęcie aby porównać ceny i kupić go taniej w Internecie.
Amarantus (in. szarłat) to gatunek zbóż uprawnych. Z jego ziaren uzyskujemy rodzaj kaszy. Wyglądam i wielkością nasionek przypomina kaszę jaglaną. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: z powodzeniem możesz go stosować jako dodatek do dań głównych, zup (zamiast makaronu), pieczenia (ciasta, chleby, naleśniki). Przepysznie sprawdza się w formie śniadaniowych kasz (odpowiednik owsianki) czy porannych placków.
Na rynku dostępny jest w formie ziaren (kasza), mąki oraz gotowych przekąsek.
Jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Cechuje go bardzo wysoka zawartość błonnika. Jest rewelacyjnym źródłem białka, dlatego też cieszy się dużą popularnością wśród wegetarian i wegan.
Polecany jest osobom cierpiącym na różne schorzenia układów krwionośnego, kostnego czy pokarmowego. Składniki ukryte w jego nasionach bardzo dobrze regulują procesy organizmu. Roślina nie zawiera glutenu, dlatego bez problemu można włączyć ją do diety bezglutenowej. Bogactwo kwasów jedno- i wielonasyconych pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Jest również źródłem ważnych składników mineralnych. Znajdziesz w nim w sporych ilościach witaminy z grupy B, wit. A, C, E, magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód. Okazuje się, że 100 g amarantusa pokrywa nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez!
Zalety amarantusa, a w szczególności zawartych w nim olejów, docenił także przemysł kosmetyczny. Jego zbawienne właściwości znajdziesz w kremach, balsamach, maseczkach itp.