Lubisz podjadać przed telewizorem lub komputerem? Kiedy łapie Cię głód w pracy sięgasz po batonika? Postaraj się zrezygnować z tych nawyków - często to właśnie niezdrowe, niemal nieświadomie zjadane między posiłkami przekąski są przyczyną problemów z wagą.
Połącz jogurt grecki z bananem, prażonymi płatkami migdałów i dżemem z cierpkich owoców, np. z aronii.
Zmiksuj dojrzałego banana ze szklanką mleka i łyżką masła orzechowego. Taki koktajl jest dość kaloryczny, ale dużo zdrowszy niż batonik.
Chudy twarożek połącz z jogurtem, ząbkiem czosnku i drobno pokrojoną łodygą selera naciowego.
Gotową pastę hummus można kupić w sklepie, ale bez problemu można ją również zrobić w domu. Wystarczy zmiksować sezamową pastę tahini z ugotowaną ciecierzycą i oliwą. Hummus dobrze smakuje ze świeżymi, chrupkimi warzywami.
Marchewkę i korzeń pietruszki zamarynuj w miodzie, oliwie i czosnku, a potem upiecz w piekarniku.
Wydrąż w jabłku niewielki otwór i wypełnij go orzechami oraz jagodami goji, a następnie upiecz do miękkości w piekarniku.
Mocno dojrzałe awokado rozgnieć z papryczką chilli i ząbkiem czosnku. Rozprowadź je na grzance z ciemnego chleba pumpernikiel.
Upiecz trzy buraki w folii, pokrój na małe kawałki i zmieszaj z serkiem feta.
Na patyczki do szaszłyków nadziej świeże owoce: kiwi, banany, mandarynki, gruszki, jabłka, ananasy, a w sezonie truskawki. Taka sałatka owocowa na patyku będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Podsmaż przecięte wzdłuż na plastry tofu na patelnii grillowej. Dodaj do niego sałatę i świeże warzywa, polej sosem winegret z dodatkiem miodu.