Data publikacji:

Zioła szwedzkie: zastosowanie i właściwości

Boli cię żołądek? Masz bóle menstruacyjne? A może na twojej skórze pojawiła się wysypka? Na wszystkie te dolegliwości sprawdzą się zioła szwedzkie, czyli nalewka składająca się z 11 ziół. Sprawdź, jaki jest dokładny skład szwedzkich ziół i w jaki sposób je przygotować. 

Zioła szwedzkie – z czego się składają?

Zioła szwedzkie nie są nowym produktem – opracowano je już w XVII wieku. W ich skład wchodzi:
  • arcydzięgiel (10 g),
  • aloes (10 g),
  • senes (10 g),
  • kamfora (10 g),
  • korzeń rabarbaru (10 g),
  • kurkuma (10 g)
  • manna (10 g),
  • teriak (10 g),
  • mirra (5 g),
  • korzeń dziewięćsiłu (5 g),
  • szafran (0,2 g).
Większość tych składników jest dość popularna, niektóre jednak (jak korzeń dziewięćsiłu) mogą brzmieć nieco egzotycznie. Bez obaw – wszystkie one są bezpieczne, o ile tylko nalewkę stosuje się według wyznaczonych zasad. 

Zioła szwedzkie – zastosowanie

Zioła pomagają na wiele dolegliwości. Pite pomagają wyleczyć zapalenie gardła, zmniejszyć nasilenie bólu miesiączkowego, zwalczyć pasożyty, podnieść ciśnienie, a nawet złagodzić bóle zęba czy woreczka żółciowego. Wiele osób stosuje zioła szwedzkie na zapalenie jelit, w celu zredukowania wzdęć czy zlikwidowania zaparć. 

Nalewkę można też stosować zewnętrznie. Okłady pomagają redukować bóle głowy, zmniejszyć szumy w uszach czy zaczerwienienie spojówek. Można też stosować zioła szwedzkie na oczy w celu szybszego pozbycia się tzw. „jęczmienia”. 

Nalewka może również zlikwidować problemy, takie jak trudności z zasypianiem (aby problem zniknął, koniecznie jest stosowanie wieczornych inhalacji), a także kłopoty z koncentracją uwagi. Większe skupienie przyniesie zarówno picie ziół szwedzkich, jak i pocieranie nimi skóry. 

Zioła szwedzkie – przygotowanie

Zioła szwedzkie przygotowuje się banalnie prosto, ponieważ w sprzedaży są już gotowe mieszanki z dokładnie odmierzonymi porcjami poszczególnych roślin i korzeni. Musisz tylko dokupić 1,5 litra wódki (zwykłej żytniej albo owocowej). 

Po zakupieniu alkoholu i ziół mieszankę wsyp do dwulitrowej butelki i zalej ją alkoholem. Następnie postaw w miejscu dobrze nasłonecznionym na dwa tygodnie. Pamiętaj, żeby codziennie nią wstrząsać – zawartość musi się dobrze wymieszać. Po upływie czternastu dni twoje zioła szwedzkie będą gotowe – przelej tylko zawartość butelki przez sito. 

Uwaga! Zioła szwedzkie możesz też nabyć gotowe – bez trudu znajdziesz je w sklepach internetowych. 

Jak stosować zioła szwedzkie?

Leczniczą nalewkę należy stosować w postaci rozcieńczonej – 1 lub 2 łyżki preparatu wlewa się do połowy szklanki wody. Taką porcję możesz albo wypić (pamiętając, że w przypadku bólu gardła zioła należy popijać powoli), albo zamoczyć w niej wacik, który będzie służył do pocierania skóry. 

Jeżeli chcesz spożywać zioła szwedzkie codziennie – także w ramach profilaktyki, to jak najbardziej możesz to robić. Pamiętaj jednak, że ich składnikiem jest alkohol, więc nie pij ich przed prowadzeniem auta. 

Zioła szwedzkie – przeciwwskazania

Niestety, nie każdy może zapobiegać chorobom i je leczyć przy pomocy ziół szwedzkich. Niezbadany jest ich wpływ na płód i to, czy przenikają do mleka, dlatego nie należy ich popijać ani smarować się nimi w okresie ciąży lub karmienia piersią. Ponadto z ich stosowaniem powinny wstrzymać się osoby, które:
  • mają alergię na któryś ze składników ziół,
  • cierpią na niedrożność jelit,
  • chorują na marskość wątroby,
  • cierpią na epilepsję,
  • mają chore nerki.
Zioła szwedzkie odradza się również osobom uzależnionym od alkoholu, które prowadzą trzeźwy tryb życia. 

Autor: R. Wojtaś