Data publikacji:

Seler – właściwości, działanie, stosowanie

Czy można jeść surowy seler? Co wspólnego ma seler z potencją? Poznaj wyjątkowe właściwości selera i dowiedz się, jak go dodać do codziennych posiłków. Dowiedz się, kto nie może jeść selera.
seler właściwości

Czym charakteryzuje się seler?

Seler jest rośliną, która wygląda podobnie jak seler liściowy. Jego liście mają długie, puste ogonki, które jednak rzadko wykorzystuje się w kuchni. To korzeń selera jest sercem tego warzywa, które charakteryzuje się licznymi właściwościami.
Korzeń selera ma guzowatą, szorstką powierzchnię pokrytą małymi korzonkami. Środek korzenia jest wypełnionym białym miąższem.
Roślina do wzrostu wymaga pełnego słońca i gleby o wysokiej wilgotności, co oznacza, że musi być regularnie podlewana.

Seler w kosmetykach

Wyciąg z selera znajdziesz zarówno w kremach do ciała, twarzy, jak i w maskach oczyszczających. Producenci kosmetyków wykorzystali jego właściwości oczyszczające i antybakteryjne.

Właściwości selera

Seler korzeniowy charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Jest bardzo dobrym źródłem fosforu, potasu, magnezu, wapnia, witamin A, C, K i B6. Warzywo pomaga w leczeniu zaparć i zapobiega nim dzięki dużej zawartości błonnika.

Seler na trawienie

Warzywo pomaga w leczeniu zaparć i zapobiega nim dzięki dużej zawartości błonnika, przyspiesza przemianę materii i zapobiega powstawaniu hemoroidów.

Seler na odporność

Korzeń selera wzmacnia odporność! To wszystko dzięki zawartości witaminy C.

Seler na serce

Korzeń selera jest bogaty w witaminę K oraz potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Potas odgrywa też rolę w regulacji ciśnienia krwi, neutralizuje negatywne skutki spożywania soli oraz zapobiega udarowi. Witamina K zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i zapobiega odkładaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych.

Seler na kości i stawy

Warzywo pomaga w zwiększeniu gęstości kości, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka złamań. Korzeń selera jest też źródłem witaminy K, która reguluje pracę osteokalcyny oraz wapnia, które warunkuje prawidłową budowę kości.

Seler na potencję

Korzeń selera jest uznawany na naturalny afrodyzjak. Warzywo zwiększa potencję, pomagając w zwiększeniu androsteronu – męskiego hormonu należącego do androgenów. Regularne spożywanie selera może pomóc w podniesieniu libido u mężczyzn i przedłużeniu erekcji.
Warzywo jest bogate w argininę, dzięki której wytwarzany jest tlenek azotu, który z kolei pomaga w osiągnięciu i utrzymaniu erekcji poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Seler – źródło przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze zawarte w selerze działają przeciwzapalnie i chronią zdrowe komórki przez uszkodzeniem. W ten sposób, szczególnie surowy seler, chroni organizm przed wieloma chorobami, w tym także przed chorobami serca i zaburzeniami układu nerwowego.

Jak jeść seler?

  • Seler na surowo – to właśnie w tej formie możesz przyswoić najwięcej składników odżywczych z warzywa. Surowy korzeń selera ma niski indeks glikemiczny, co korzystnie wpływa na stężenie glukozy w organizmie.
  • Seler z piekarnika – możesz go serwować np. w formie frytek z selera otoczonych w oliwie z oliwie i świeżych ziołach. Warzywo dobrze komponuje się także z pieczoną marchewką, cebulą i ziemniakami. Seler wymaga pieczenia przez około 20-40 minut w zależności od wielkości.
  • Seler gotowany – co powiesz na purée z selera? To świetna alternatywa dla tego z ziemniaków lub słodkich ziemniaków. Możesz też podać ugotowane kawałki korzenia selera zamiast ziemniaków. Gotuj seler przez około 15-30 minut w zależności od wielkości warzywa.
  • Seler smażony – czy wiesz, że cienkie plastry selera możesz usmażyć w panierce tak samo, jak popularne filety z kurczaka czy schabowe? To świetna alternatywa dla wegetarian.
  • Seler ze słoika – seler wiórki czy seler w kawałkach w słoiku to świetna baza dla surówki.
  • Seler suszony – możesz dodać go np. do wegetariańskich burgerów lub sosu pomidorowego z makaronem zamiast tofu.
  • Kto nie może jeść selera?

    Mimo tak licznych zalet, seler nie jest polecany dla wszystkich. Sok z selera naciowego jest odradzany osobom, które cierpią na problemy nerkowe. Sok jest bogaty w szczawiany, które w przypadku osób z kamieniami nerkowymi lub piaskiem w układzie moczowym mogą zaostrzyć objawy choroby. Soku nie poleca się także osobom, które stosują leki diuretyczne (moczopędne).

    Czy można jeść surowy seler?

    Tak! Surowy seler jest bardzo zdrowy i jego zjedzenie nie powinno powodować żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Musisz jednak wiedzieć, że surowy seler nie smakuje tak samo, jak ten usmażony, upieczony czy ugotowany.

    Czy można być uczulonym na seler?

    Tak, co więcej, seler jest dość popularnym alergenem. To właśnie z tego powodu na opakowaniach wielu produktów znajduje się informacja o ewentualnej obecności selera. Objawy alergii na seler mogą pochodzić z układu oddechowego (kichanie, kaszel, chrypka, duszność itp.) i pokarmowego (biegunka, ból brzucha). Inne objawy uczulenia to pokrzywka na skórze czy zapalenie spojówek.
    Gotowanie warzywa nie neutralizuje wszystkich alergenów, dlatego seler zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej może być niebezpieczny dla osoby uczulonej.
    W Wielkiej Brytanii warzywo jest zaliczane do grupy alergenów, których obecność koniecznie musi zostać zdeklarowana na opakowaniu. Do tej samej grupy produktów należą np. orzechy, jaja i soja.

    Czy seler jest lekkostrawny?

    Warzywo jest bardzo lekkie, dlatego można je z powodzeniem spożywać nawet codziennie. Seler poprawia trawienie, reguluje przemianę materii i zapobiega zatwardzeniom. Co ciekawe, seler (szczególnie surowy) ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że stanowi dobrą podstawę diety dla cukrzyków.
    Zdjęcie: Pexels