Data modyfikacji:

Dieta eliminacyjna – zastosowanie, przeciwwskazania, zasady

Po spożyciu niektórych produktów towarzyszą ci nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? A może zdiagnozowano u ciebie insulinooporność lub cukrzycę? W takim razie czas zmienić sposób odżywiania. Pomocna może okazać się dieta eliminacyjna. Sprawdź, na czym polega, komu jest polecana, a kto powinien z niej zrezygnować.
Dieta eliminacyjna

Wskazania do przejścia na dietę eliminacyjną

Dieta eliminacyjna jest polecana w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych. Najczęściej stosuje się ją u osób, które zmagają się z:
  • nietolerancją laktozy,
  • celiakią i nieceliakalną nietolerancją glutenu,
  • alergią na kazeinę,
  • alergiami pokarmowymi IgE-zależnymi,
  • nietolerancjami pokarmowymi IgG-zależnymi.
Warto pamiętać, że dieta eliminacyjna powinna być stosowana wyłącznie pod kontrolą lekarza lub dietetyka. W niektórych przypadkach specjaliści zalecają odstawienie konkretnych produktów u pacjentów ze zdiagnozowanymi:
  • chorobami układu pokarmowego,
  • cukrzycą,
  • kamicę nerkową,
  • kamicę żółciową,
  • dną szczawianową.

Na czym polega dieta eliminacyjna?

Zasady diety eliminacyjnej są naprawdę proste. Taki plan żywieniowy polega na wykluczeniu z codziennego menu konkretnych produktów, które są powodem wystąpienia objawów alergii czy nietolerancji. Jej celem jest ograniczenie nieprzyjemnych, a czasami wręcz bolesnych dolegliwości, które towarzyszą spożywaniu szkodliwych artykułów spożywczych.

 W niektórych przypadkach dieta eliminacyjna jest tylko czasowa i trwa około 2-3 lata. W pozostałych sytuacjach zmiany żywieniowe są wprowadzane na całe życie.
Najpopularniejsze diety eliminacyjne

Do najpopularniejszych diet eliminacyjnych zaliczamy:
  • dietę bezmleczną polegającą na całkowitej eliminacji produktów mlecznych;
  • dietę bezlaktozową, na której należy zrezygnować z nabiału zawierającego laktozę i zastąpić go jego bezlaktozowymi lub roślinnymi odpowiednikami;
  • dietę bezglutenową, czyli menu, które wymaga rezygnacji z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa;
  • dietę bezjajeczną, czyli polegającą na eliminacji jajek z codziennego jadłospisu.
Powyższe diety eliminacyjne są wprowadzane ze względu na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Można jednak wyróżnić zmiany żywieniowe, które są spowodowane przekonaniami lub po prostu preferencjami smakowymi. Są to na przykład:
  • dieta wegańska,
  • dieta wegetariańska,
  • dieta bez ryb.

Przeciwwskazania do przejścia na dietę eliminacyjną

W większości przypadków dieta eliminacyjna jest menu zdrowotnym, którego celem jest poprawa funkcjonowania organizmu i stanu zdrowia. Właśnie dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, o ile jest ona wprowadzana pod okiem lekarza.

Jednak zmieniając nawyki żywieniowe i eliminując konkretne produkty z codziennego jadłospisu, warto pamiętać o ryzyku ewentualnych niedoborów. Właśnie dlatego najlepszym pomysłem jest skorzystanie z pomocy dietetyka, który ułoży ci odpowiednio zbilansowaną i pożywną dietę eliminacyjną.

Zalety i wady diety eliminacyjnej

Dieta eliminacyjna to w wielu przypadkach rozwiązanie problemów z układem pokarmowym. Po wprowadzeniu zmian żywieniowych możesz zauważyć zmniejszenie lub całkowite ustanie biegunek, bólów brzucha czy wzdęć. Dodatkowo rezygnacja z niektórych produktów może pomóc w ograniczeniu problemów z koncentracją, zmian skórnych, a nawet alergicznego nieżytu nosa.

Po przejściu na dietę eliminacyjną osoby z alergiami i nietolerancjami zaczynają o wiele lepiej wchłaniać składniki odżywcze, co automatycznie wpływa na ogólną poprawę zdrowia i samopoczucia.

Czy w takim razie dieta eliminacyjna ma jakieś wady? Rezygnacja z grupy produktów spożywczych może nieść ze sobą ryzyko niedoborów. Taki sposób odżywiania wymaga także nieustannego i rygorystycznego przestrzegania, co może utrudniać na przykład jedzenie na mieście.
Autorka: Katarzyna Wendzonka