By

Skryci chipsożercy, ręka w górę! Jest nas tu trochę? Ja, gdy zabłąkam się gdzieś w pobliże półek z tego typu przekąskami, czasem po nie sięgam, ale szybki rzut oka na skład (maltodekstryna, olej palmowy i inne tego typu atrakcje) i towar wraca na swoje miejsce. Od niedawna mam fantastyczną alternatywę – domowe nachosy. Zdziwicie się, jak ich przygotowanie jest banalnie proste.

Aby nachos wyszły idealne, potrzebujecie magicznego składnika – płatków drożdżowych. Weganom są one pewnie doskonale znane, mięsożercom wyjaśnię, że to produkt o konsystencji przypominającej bułkę tartą, który nadaje potrawom lekko serowy posmak. Można go wykorzystać do dipów, kanapek, sałatek, zup czy pasztetów, bo nadaje wyrazistości potrawom. Płatki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo – jak to robię ja – w sieci.

Płatki drożdżowe nieaktywne, od 10,50 zł

Oczywiście – bez płatków nachos też się udadzą (należy wtedy odrobinę zwiększyć wagę mąki), ale polecam, byście wypróbowali wersję poniższą.

Domowe nachos przepis

  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 g ciepłej wody
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • 45 g oliwy z oliwek
  • dwie łyżki płatków drożdżowych
  • łyżeczka wędzonej papryki/czosnku (lub innych ulubionych przypraw)

Wykonanie domowych nachos jest banalnie proste – wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy (można użyć miksera) i chwilę wyrabiamy. Gdy powstanie gładkie ciasto, odstawiamy na chwilę, by odpoczęło, a następnie dzielimy na cztery mniejsze części. Na blacie wysypanym mąką każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty.

ZOBACZ KONIECZNIE: 5 pomysłów na zdrowe chipsy

Pieczemy około 10-15 minut (kontrolujcie czas, bo zależy on od rodzaju piekarnika!) w 180 stopniach.  Podajemy jeszcze ciepłe. Nachos można oczywiście smażyć na głębokim tłuszczu, ale z racji, że jesteśmy na blogu dla osób dbających o formę, nawet nie śmiem sugerować takiego rozwiązania 😉

A co do nachos? Oczywiście aromatyczne dipy!

miseczki do dipów na bambusowej desce – 40,48 zł

Dip do nachos – quacamole

  • 2 awokado (koniecznie dojrzałe!)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Awokado obieramy ze skóry, koimy na pół, wyciągamy pestkę i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i – jeżeli lubimy ostrzejsze smaki – chili. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

Dip do nachos – salsa pomidorowa

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1/4 papryki zielonej, dużej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • świeża pietruszka/bazylia do smaku

Wszystkie składniki kroimy na mniejsze części a później dokładnie blendujemy na sos. Odciskamy nadmiar soku i podajemy

Dip do nachos – jogurtowy

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Klasyka gatunku. Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz