Codziennie zjadasz na śniadanie owsiankę? Bardzo dobrze! To zdrowy i sycący posiłek. Nie ma jednak nic dziwnego w tym, że po jakimś czasie może Ci się ona znudzić. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad dotyczących tego, jak przygotowywać urozmaicone śniadania w "owsiankowym duchu" :)!
Pokombinuj!
- Spróbuj owsianki ugotowanej na przykład na mleku kokosowym lub migdałowym.
- Dodaj do owsianki sporą łyżkę masła orzechowego.
- Dodaj do owsianki przyprawy, na przykład kardamon, cynamon lub przyprawę do pierników.
- Posyp owsiankę orzechami, dodaj do niej suszone owoce.
- Spróbuj owsianki z innymi niż do tej pory owocami (np. prażonymi jabłkami)
- Osłodź owsiankę syropem z agawy lub syropem klonowym.
Na bazie ugotowanych płatków owsianych możesz na przykład przygotować koktajl (nasz propozycja to banan, garść mrożonych truskawek, porcja owsianki i mleko). Spróbuj też owsiankowych placuszków, potrzebne będą:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- odrobina cynamonu
Zalej płatki ciepłym mlekiem i odstaw na godzinę. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenie i cynamonem. Zetrzyj banany na tarce o dużych oczkach. Dodaj wszystkie składniki (nie zapomnij o jajku!) to napęczniałych płatków i wymieszaj na jednolitą masę. Usmaż z powstałej masy placuszki (na teflonowej patelni, bez tłuszczu).
Możliwości jest wiele! Żeby urozmaicić śniadaniowe menu, możesz zjeść na przykład płatki jaglane, ryżowe lub jaglankę. Więcej o różnych rodzajach płatków przeczytasz TUTAJ.