Na straganach rządzą jabłka. Wykorzystuj je właśnie teraz, kupuj - w miarę możliwości - jak najbardziej lokalne, najlepiej - od sąsiada albo z wioski w pobliżu twojego domu. Jabłka to bogactwo witamin i pektyn, które poprawiają trawienie. Przygotuj je z cynamonem, usmaż owsiane naleśniki i ciesz się jesienią!
Naleśniki owsiane:
1 jajko
szklanka mleka
pół szklanki mąki owsianej
odrobina roztopionego masła klarowanegoRózgą roztrzep jajko, dodając mleko i mąkę oraz masło. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę przegotowanej wody. Odstaw na około 30 minut. Smaż bez tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Jabłka z cynamonem:
2 jabłka
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka masła klarowanegoGdy masło rozpuści się na patelni, wrzuć pokrojone w kostkę i obrane ze skórki jabłka, podsmażaj w niskiej temperaturze, by zmiękły. Dodaj cynamon i ksylitol - jeżeli chcesz nieco dosłodzić jabłka. Podsmażaj około 10 min. Dodaj do naleśników i zwiń w rulon lub trójkąt.
Smacznego!