By

To chyba jedno z najpopularniejszych warzyw goszczących w polskich kuchniach. Jego popularności trudno się dziwić – poza prozdrowotnymi właściwości, po prostu świetnie smakuje i komponuje się z większością tradycyjnych dań. Dziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszną, banalnie prostą sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wczesnowiosennego obiadu!

Składniki:

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • Garść siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora myjemy i kroimy w cieniutkie krążki. Następnie, na tarce z grubymi oczkami ścieramy jabłko. Dodajemy posiekane orzechy.

Jogurt, oliwę i przyprawy łączymy, a następnie dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie sałatka jest gotowa do schrupania. Smacznego!

A Wy? Często sięgacie po pora w swoich kuchniach? 🙂

i-kulinarny-ogrod

Więcej przepisów na pyszne, warzywne potrawy znajdziesz w książce „Kulinarny ogród” Jeanne Kelley


Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Pora na pora: przepis na błyskawiczną sałatkę"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

Nie przepadam za porem, jem go głównie w zupach 😉 Ale może się skuszę na taką smakowitą sałatkę 🙂

kompletnie nie wiem jak ta sałatka może smakować ale wydaje się całkiem spoko 🙂 spróbuję 🙂

Super suróweczka! Akurat szukam fajnych przepisów na sałatki dla moich podopiecznych. Ta będzie idealna 🙂

Dajcie znać, jak Wam wyszła! Moim zdaniem – pychota i do tego banalnie prosta. 🙂

Firma w której pracuję przeprowadzała ostatnio badania obserwacyjne, które miały porównać skuteczność leczenia z użyciem pora ze stosowaniem popularnych leków farmaceutycznych. Chodziło o typowe zapalenie oskrzeli. Jak się okazało, wyniki były zupełnie odmienne od tego, czego można było się spodziewać. Naturalna terapia przyniosła praktycznie takie same efekty jak farmakoterapia, natomiast w przypadku leków wystąpiły uciążliwe skutki uboczne. Także inne badania rynku farmaceutycznego prowadzone przez nas dowiodły, że tak naprawdę rośliny mogą z powodzeniem zastąpić leki w przypadku wielu chorób, zwłaszcza o charakterze przewlekłym.

Ja używam pora surowego na chlebek z masłem – świetnie smakuje lub robię sałatkę z kapusty kiszonej dodaję pora, jabłko doprawiam oliwą troszeczkę soki, cukru ,pieprzu to wszystko mieszam – surówka świetnie smakuje. A do kolacji kroje por dodaje jajka ugotowane , pół jabłka, kukurydze z puszki mogą być grzybki marynowane lub co kto woli doprawiam solą, pieprzem i jogurtem naturalnym lub majonezem. Pychota polecam

Marysiu, brzmi pysznie! Na pewno wypróbuję 🙂 a Ty próbowałaś mojego przepisu? Też wychodzi super 🙂

wpDiscuz