Brukiew to prawdziwa kopalnia zdrowia – zawiera witaminy B i C, mnóstwo potasu oraz olejku goryczkowego. Roślina ta już wieki temu była ceniona za swoje prozdrowotne właściwości – udowodniono, że zapobiega reumatyzmowi, chorobom wątroby oraz nowotworom. Dodatkowo, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W wielu potrawach z powodzeniem może stanowić alternatywę dla ziemniaków.
Dziś proponujemy wam przygotowanie pysznej, rozgrzewającej zupy z brukwi. Idealnie sprawdzi się na ostatnie, zimowe dni, dodatkowo wspomagając naszą odporność. :-)
Składniki:
Przygotowanie:
1. Brukiew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy ją do garnka, dolewamy mleko i 1 szklankę wody, doprawiamy solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20-30 minut, aż do momentu, gdy brukiew będzie miękka.
2. Dosypujemy resztę przypraw i gotujemy mieszankę przez następne kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Ostudzoną zupę miksujemy na gładką, jednolitą masę. Danie możemy podawać z odrobiną gęstej śmietany, grzankami lub pokrojoną, podsmażoną cebulką. Smacznego!
Miałyście już do czynienia z brukwią? Może podzielicie się swoimi sposobami na jej przyrządzanie? :-)