Majówka to oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego! Kiełbasa, biały chleb i piwo to jednak nienajlepsze produkty dla figury. Zobacz nasze porady dotyczące tego, jak sprawić by dania z grilla były mniej tuczące.
Oprócz mięsa grilluj również warzywa. Papryka, cukinia, cebula, bakłażan a nawet kukurydza – możliwości jest naprawdę sporo! Dzięki porcji warzyw będziesz mogła zrezygnować z białego chleba. Warzywa możesz grillować na specjalnej tacce albo przygotować z nich szaszłyki.
Zrezygnuj całkowicie z kupowania gotowych sosów. Możesz przygotować na przykład jogurtowy sos ze świeżymi ziołami, sos czosnkowy czy guacamole (na bazie miękkiego awokado).
Z czystym sumieniem możesz wrzucać na ruszt ryby. Dobrze smakować będą na przykład łosoś lub dorsz. Na grilla nadawać będą się również piersi z kurczaka lub indyka. Kiełbasa, kaszanka czy karkówka to wybór najczęstszy, ale niestety najgorszy dla sylwetki.
Pół litra piwa ma aż 250 kalorii! Możesz zastąpić je na przykład drinkiem z białego wina połączonego z wodą gazowaną i plastrem cytryny (o ile na ruszt wrzucasz ryby).
Lubisz podjadać do piwa chipsy lub paluszki? Zrezygnuj z nich całkowicie na rzecz pokrojonych w słupki warzyw, które możesz zjeść z sosami do mięs. Więcej pomysłów na zdrowe przekąski znajdziesz TUTAJ.