W ostatnim czasie dieta bezglutenowa stała się bardzo popularnym wariantem wśród osób, które nie chorują na celiakię czy inne alergie pokarmowe związane z nietolerancją glutenu. Bardzo często rozpowszechniają obiegową opinię, jakoby dieta bezglutenowa była skuteczną dietą odchudzającą. Czy aby na pewno?
Pytanie podstawowe: Czy produkty gluten-free są dietetyczne? Dieta wolna od glutenu jest łagodniejsza dla układu pokarmowego. Przez to wydaje nam się, że stosując się do jej zaleceń, nie będziemy tyć lub szybciej schudniemy. Musimy Was wyprowadzić z błędu. Obecnie brakuje jednoznacznych wyników, które potwierdziłyby tę hipotezę.
A oto dwa podstawowe argumenty, które przemawiałyby przeciw temu założeniu:
Wiele z półproduktów gluten-free posiada bardzo wysoki (powyżej 50) indeks glikemiczny. IG sztandarowego produktu diety bezglutenowej - mąki kukurydzianej - wynosi aż 70! Co to oznacza? Po zjedzeniu produktów o wysokim IG odnotowujemy gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi. Proste cukry szybko rozkładają się, więc szybciej odczuwamy spadek energii i głód. Powstaje błędne koło.
Przekreślony kłos na opakowaniu nie jest jednoznaczne z wysoką jakością czy prozdrowotnym składem produktu. Dlatego tak ważne jest rzetelne studiowanie etykiet. Wówczas możesz odkryć mroczne tajemnice: syrop glukozowo-fruktozowy, E-xxx, tłuszcze utwardzane itp. Mając taką recepturę, raczej trudno zyskać status zdrowego, dietetycznego produktu. Od zajadania się żywnością bezglutenową niekoniecznie ubędzie Ci kilka niechcianych centymetrów w pasie.
♠ Jak widzisz, nie ma wystarczających dowodów na to, by uznać dietę bezglutenową na skuteczny program odchudzający. Jeśli jednak chcesz stosować się do wskazówek gluten-free, to powinnaś rozsądnie dobierać półprodukty i uważnie komponować potrawy tak, aby właściwie zbilansować swoje posiłki.