Nawyk dokładnego sprawdzania etykiet wszedł mi w krew, gdy zaszłam w pierwszą ciążę - wcześniej składy produktów czytałam pobieżnie (albo i wcale). I tak gdy np. kupowałam suszone morele, brałam te żółciutkie - dużo ładniej prezentowały się na półce od swoich ciemno-brązowych koleżanek. Zdziwiłam się bardzo, gdy wreszcie odkryłam, że te jasne możne i ładniejsze, ale ze zdrowiem nie mają nic wspólnego, bo pokrywa je warstwa dwutlenku siarki. Ten bardzo popularny konserwant, który skrywa się najczęściej pod skrótem E-220, można spotkać w wielu torebkach z bakaliami i suszonymi owocami, winie czy sokach.
Dlaczego powinniśmy go unikać?
kliknij w obrazek i sprawdź ceny niesiarkowanych owoców
Na szczęście nie jesteśmy na siarkowane owoce i orzechy skazani - na ryku, i to nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością, coraz częściej można spotkać Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator. To nie mit - jesteśmy tym, co jemy.