Choć grill kojarzy nam się z kiełbaskami i kaszanką to osoby, które liczą kalorie powinny wybierać chude mięso oraz ryby. Albo skorzystać z naszych wskazówek na smaczne warzywne i owocowe, grillowane przysmaki.
Awokado to źródło kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Owoc kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestkę. Grilujemy z każdej strony ok. 5 minut. Awokado po zgrillowaniu będzie lekko chrupiące na górze i prawie roztopione w środku, możemy je jeść oddzielnie lub w połączeniu z pieczywem lub sałatką.
Choć niektórych ta pozycja może zdziwić to jarmuż po zgrillowaniu jest doskonałą bazą do słatki. Jego posiekane listki przyprawione solą oraz pieprzem i skropione sokiem z cytrynu układamy na tacce. Grillujemy kilka minut do uzyskania chrupiącego efektu. W jarmużu znajdziemy bogate pokłady witamin, m.in. C, A i K.
Idealne na deser, o słodkim smaku i zawartości witamin oraz mikroelementów. Po zgrillowaniu przekrojonej i wydrążonej brzoskwini uzyskujemy ciepły oraz pyszny mus owocowy. Możemy podać ją z jogurtem naturalnym i płatkami migdałów.
Czerwona odmiana batatów pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany - silne przeciwutleniacze. Wszystkie odmiany natomiast mają podobny, słodki smak. Zgrillowane są miękkie i rozpływają się w ustach. Wystarczy je umyć, pokroić w słupki i trzymać na ruszcie do miękkości.
Szeroki wybór grilli elektrycznych znajdziesz TUTAJ.