Jej uprawa rozpoczęła się dopiero w XX wieku, gdy odkryto, jak wiele korzyści prozdrowotnych przynosi ludzkiemu organizmowi. Borówka amerykańska (zwana też wysoką) to bliska krewna jagody, od której jednak różni się wielkością, słodszym smakiem i ilością cennych substancji odżywczych.
Zbawienny wpływ borówek na zdrowie zawdzięczamy bogactwu cennych soli mineralnych i witamin, jakie w nich spotkamy. To doskonałe źródło witaminy C (ok. 10 mg w 100 g), witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także witamin A, E i K. Wśród minerałów obecnych w borówce należy podkreślić duże znaczenie żelaza, wapnia, magnezu, cynku i potasu.
Schorzenia, które owoce borówki mogą neutralizować można by wymieniać naprawdę długo. Oto najczęstsze z nich, które zdecydowanie powinny was zachęcić do wprowadzenia odrobiny borówek do swojej diety, przygotowując z nich zdrowy deser lub zajadając solo.
Witaminy i minerały obecne w borówce sprawiają, że doskonale wpływa na stan plamki żółtej, zapobiegając takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
Jeśli cierpisz na problemy z pamięcią, jedzenie borówek to sposób, który może je znacznie zmniejszyć. Flawonoidy zawarte w owocach stymulują prace mózgu sprawiając, że łatwiej jest nam się skoncentrować, a proces zapamiętywania zachodzi znacznie łatwiej.
Fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, które znajdziemy w borówkach to skuteczny sposób na przeciwdziałanie nowotworom. Dowiedziono, że osoby jedzące borówki regularnie są znacznie mniej narażone na rozwój raka piersi, płuc i krtani. Zasługą tego jest dodatkowa zawartość kwasu elagowego w owocach.
Chcesz poprawić przemianę materii i przeprowadzić detoks organizmu? Owoce borówki ci w tym pomogą – wszystko dzięki bogactwu antyoksydantów oraz błonnika.
Marskość wątroby to poważne schorzenie, niejednokrotnie zagrażające życiu. O prozdrowotnym potencjale borówek świadczy fakt, że ich spożywanie może zapobiec rozwojowi tej ciężkiej choroby, hamując replikację wirusa odpowiedzialnego za zapalenie wątroby typu C.
Udowodniono, że borówki amerykańskie obniżają poziom złego cholesterolu.
Czy borówki można jeść na diecie? Jak najbardziej tak. Mało tego – to owoce wskazane w dietach odchudzających, skutecznie wspomagające przemianę materii i dostarczające nam jednocześnie zdrowych substancji odżywczych.
Niemniej jednak – jak każdy owoc, borówka zawiera cukry, dlatego nie powinniśmy przesadzać z jej ilościami i objadać się bez opamiętania. Choć wszystko zależy od tego, ile kalorii spożywamy w ciągu dnia, najrozsądniej będzie ograniczyć się do ilości około 300g borówek dziennie.
To zdecydowanie ten z owoców, które uczulają niezwykle rzadko. Trzeba jednak zachować ostrożność, podając borówki amerykańskie małym dzieciom. To u nich owoce najczęściej powodują reakcje alergiczne, takie jak wysypka, biegunka czy bóle brzucha. Zatem – chcąc wprowadzić w diecie malucha borówki amerykańskie, podawaj mu je stopniowo i w niewielkich ilościach, jednocześnie obserwując reakcje.
Pozostaje pytanie – w jakiej formie będą najzdrowsze? Najlepiej jeść borówki świeże, bez dodatków takich jak cukier i śmietana, które chętnie dodajemy do owoców. Pamiętajmy, że borówki amerykańskie doskonale pasują do zdrowych deserów, skomponowanych na przykład z wykorzystaniem ziaren, orzechów czy nasion chia. To również idealny dodatek do fit ciast, a także koktajlów i domowych soków. Spożywane w ostatniej formie będą stanowiły odpornościową bombę, której nasze organizmy tak bardzo potrzebują w przejściowym okresie jesiennym.
Borówki idealnie nadają się do przygotowywania ekspresowych deserów. Poniższy przepis pomoże przygotować wam przekąskę nie tylko pyszną, ale także zdrową i doskonale prezentującą się na przykład na imprezach. Na jego przygotowanie potrzebujecie maksymalnie 10 minut.