By

Bez wątpienia nieraz spotkaliście go przypadkiem w parkach, na łąkach czy w lasach. Berberys to popularna roślina ozdobna. Wiosną i latem upiększa okolcie bujnymi liśćmi i żółtymi kwiatami, z kolei wczesną jesienią wydaje wartościowe, prozdrowotne owoce. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po tę roślinę jesienią, w okresie obniżonej odporności.

Czym właściwie jest berberys?

Berberys zwyczajny należy do rodziny berberysowatych. To roślina i wzniesionych pędach, sięgająca do około 3 metrów wysokości. Kwiaty pojawiają się późną wiosną – w maju i charakteryzują się żółtym kolorem. Owoce berberysu zauważymy dopiero jesienią – to jajowate, czerwone jagody o kwaśnym smaku.

Niegdyś na berberys mogliśmy natknąć się praktycznie w każdym skupisku zieleni – jego imponujący wygląd sprawiał, że chętnie wykorzystywano go jako roślinę ozdobną. Z czasem odkryto jednak, że może padać ofiarą rdzy zbożowej, co spowodowało masową wycinkę tych roślin na terenie Polski. Dziś możemy go spotkać w parkach, na skwerkach czy dzikich  łąkach.

2006-10-22Berberis03

Właściwości berberysu

Owoce oraz liście berberysu z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako środek leczniczy w przypadku wielu rozmaitych schorzeń. Atuty rośliny odkryto już w średniowieczu, gdy podawano berberys żeglarzom chorującym na malarię. Znane są przypadki, w których berberys skutecznie uleczył gorsze choroby, w tym cholerę.

Sekret tkwi w minerałach i witaminach, jakie skrywają owoce i liście berberysu. To przede wszystkim duża dawka witaminy C (80 mg w 100 g), pektyny, garbniki, alkaloidy (w tym antybakteryjna berberyna),.

Owoce berberysu na przeziębienie

Jeśli czujesz, że „coś cię bierze”, to doskonała okazja, by wypróbować działanie berberysu. Najprościej będzie dodać do herbaty kilka suszonych owoców lub zastosować wyciąg z kory tej rośliny, który wykazuje silne działanie antybakteryjne.

Zżerają cię nerwy? Sięgnij po berberys

Dowiedziono, że spożywanie berberysu ma również silne działanie uspokajające. Zarówno picie wyciągu z liści, kory czy owoców tej rośliny skutecznie ukoi zszargane nerwy, poprawi nastrój, a także umożliwi ci spokojny sen.

Odchudzanie z berberysem

Należy dodać, że berberys doskonale wpływa na poprawną pracę układu pokarmowego. Napar z tej rośliny zaleca się stosować w problemach takich jak zaburzenia apetytu, zapalenie wątroby, kamica żółciowa czy uczucie pełności. Berberys to również sprzymierzeniec w gubieniu zbędnych kilogramów – skutecznie poprawia przemianę materii pobudzają wydzielanie soków żołądkowychdziałając moczopędnie.

Doskonały dla naczyń krwionośnych

Rutyna oraz witaminy C i E sprawiają, że berberys możemy wykorzystywać również w sytuacjach drobnych krwawień (np. z dziąseł czy z nosa).

Rola berberysu w kosmetyce

Prozdrowotne atuty berberysu znajdują zastosowanie także w dbałości o urodę. Maseczki z owoców tej rośliny świetnie poprawiają stan skóry trądzikowej, działając przeciwbakteryjnie i ściągająco. Berberys znany jest również ze zdolności do niwelowania przebarwień – witaminy i flawonoidy rozjaśniają zmiany barwnikowe powstałe wskutek promieni UV czy urazów skóry. Kremy z wyciągiem berberysu mają silnie działanie rozjaśniające, dlatego też poleca się je osobom skarżącym się na ziemistą cerę pozbawioną blasku. Roślinę tę wykorzystuje się również w kosmetykach mających chronić skórę prze promieniami słonecznymi.

Niezawodny środek na siniaki

Nabiłeś sobie solidnego siniaka, którego aż wstyd pokazywać? Przecieraj miejsce stłuczenia naparem z berberysu 2-3 razy dziennie. Po kilku dniach po sińcu nie będzie ani śladu. Takie działanie jest zasługą pozytywnego wpływu berberysu na naczynia krwionośne, oraz jego właściwości rozjaśniających.

Zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystywać berberys w kuchni? Jak w przypadku każdych, innych owoców możemy to robić na wielorakie sposoby. To doskonały składnik dżemów, konfitur czy domowych nalewek. Możemy wykorzystywać go w przygotowywaniu ciast i deserów, a nawet doprawiać nim mięso. Kwaśny smak sprawia, że doskonale komponuje się także z rybami.

Najprostszym sposobem na spożywanie berberysu jest picie go w postaci naparu. Wystarczy, że rozdrobnione owoce berberysu zalejemy wrzątkiem na 15 minut, a uodparniający, owocowy napar będzie gotowy do spożycia.

f-dary-natury-bio-syrop-z-berberysu-bio-270ml

Dary Natury Bio Syrop Z Berberysu Bio – od 9,49 zł

Gdzie zbierać berberys zwyczajny?

Pozostaje pytanie – skąd go wziąć? Najwygodniej będzie kupić owoce berberysu lub gotowe przetwory. Jeśli jednak chcesz zrobić je samodzielnie, na poszukiwania wybierz się do pobliskiego lasu bądź parku. Berberys w sierpniu i wrześniu łatwo rozpoznasz po czerwonych, podłużnych owocach zebranych w grona. Wiosną odznacza się żółtymi, zwisającymi kwiatami.

Czy berberys można jeść bez ograniczeń?

Definitywnie nie – nadmiar berberysu może nam poważnie zaszkodzić! Pamiętajmy, że nie możemy spożywać go codziennie i przez długi czas – zawarta w nim berberyna odkłada się w sercu, trzustce i wątrobie, mogąc prowadzić do powikłań. Najlepiej, gdy z berberysu uczynimy zdrową, lecz okazjonalną przekąskę bądź dodatek do herbaty.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz