Melon należy do rodziny dyniowatych. Co ciekawe melon jest ogórkiem! Występuje wiele różnych odmian, które różnią się wielkością, kształtem, kolorem oraz smakiem. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie i do dziś goszczą na naszych stołach.
Melon jest owocem bogatym w wodę, co czyni go świetną przekąską w gorące dni. Chociaż jest dość słodki (zawiera sporo cukrów prostych - osoby cierpiące na cukrzycę powinny sięgnąć po gorzką odmianę), to dobrze orzeźwia. Jest przy tym niskokaloryczny: 100 g miąższu ma jedynie 35 kcal - możesz zatem zajadać się nim do woli.
1. Louise Pickford: Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe; 19,70 zł
[Zobacz akcję Dbam o Siebie Miesiąc zdrowych koktajli]
Niskokaloryczność nie jest jedynym atutem owocu. Spożywając go dostarczasz swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, D, potas, żelazo, magnez, jod, fosfor. Jest też źródłem cennych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki tym właściwością melon zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów. Według ostatnich badań owoc pomaga także w walce ze stresem.
Melon jest świetną przekąską samą w sobie. Najczęściej jedzony jest na surowo (obrany i pozbawiony pestek). Stanowi świetny dodatek do sałatek, deserów oraz wytrawnych przekąsek. Równie dobrze smakuje jako składnik dań serwowanych na ciepło.
Wartość melona została doceniona także przez przemysł kosmetyczny. Wyciąg z egzotycznego, słodkiego ogórka jest składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, żeli pod prysznic oraz perfum.