Jedna z wersji głosi, że kiwi swoją nazwę zawdzięcza ptaszkowi, który rozsmakował się w tych owocach. Dawniej był zwany także chińskim agrestem. Za większość światowej produkcji odpowiadają aktualnie Nowozelandczycy, którzy właściwości zdrowotne kiwi rozsławili na cały świat. Kiwi wspomaga odchudzanie, jest niskokaloryczne (100 g owocu to ok. 60 kcal), oczyszcza organizm z toksyn i poprawia humor. Za te wszystkie małe cuda odpowiadają oczywiście witaminy i składniki mineralne. Zaglądamy więc do środka tego owocu. Poznajcie właściwości odżywcze i zdrowotne kiwi.
Wszyscy dobrze ją znamy i chętnie wykorzystujemy działanie kwasu askorbinowego w walce z infekcjami. Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, a zjedzenie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Dzięki niej kiwi wzmacnia odporność i skraca czas kuracji. Jest więc idealnym owocem na jesienne przeziębienia i grypy.
W przeciętnej wielkości owocu znajdziemy aż 2 g błonnika! Wpływa on na jakość pracy układu pokarmowego, obniża cholesterol, ale także spowalnia tempo wydzielania insuliny. A to chroni przed gwałtownym spadkiem jej ilości we krwi cukrzyka.
Czyli tzw. hormony szczęścia zawarte w kiwi są w stanie zapobiec depresji. Razem z inozytolem (składnik większości napojów energetyzujących) i alkoholem cukrowym pozytywnie oddziałują na nasz nastrój.
Wielbicielki kosmetycznych nowinek od razu docenią właściwości „urodowe” chińskiego agrestu. Maseczka z kiwi m.in. redukuje zmarszczki. Ale wysoka zawartość witaminy E w kiwi minimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę. Jako przeciwutleniacz zapobiega chorobom nowotworowym. W tym działaniu pomaga witaminie E także glutation, który niweluje mutacje genów.
Zapewnia nam serce jak dzwon. Przy tym reguluje jego rytm i obniża ciśnienie. Na pracę układu krążenia mają też wpływ glikozydy nasercowe. Zapobiega też uczuciu zmęczenia, osłabienia i nadmiernej senności.
Usprawnia funkcjonowanie systemu nerwowego i polepsza pracę mózgu. Kiwi powinno więc mieć stałe miejsce w menu pracowników umysłowych, uczniów i studentów.
Ten zgrany duety w medycznym świecie jest dobrze znany – pomaga na długo zachować wzorową kondycję układu kostnego.
W tym beta-karoten i luteina, odpowiadają za ostre widzenie i rozróżnianie kolorów w siatkówce. Zapobiegają występowaniu zaćmy w wieku dojrzałym. Kiwi powinny zajadać zwłaszcza osoby zmagające się ze zwyrodnieniami oka.
Warto pomyśleć nad kuchennymi innowacjami w kiwi w roli głównej. Owoc smakuje wyśmienicie na surowo, ale nie traci cennych składników podany w formie sałatki, musli, deseru czy koktajlu (sprawdź przepisy na Green smoothies). Warunek jest jednak jeden – owoc musi być krojony na świeżo. Nieobrany może natomiast przeleżeć kilka miesięcy w cieniu i chłodzie bez utraty właściwości odżywczych.
Uważaj na kiwi, jeśli: