Data modyfikacji:

Alfabet zdrowia: figi

Autor: Paulina

Figi to jeden ze skarbów klimatu śródziemnomorskiego. Jej słodycz niezmiennie kojarzy nam się z wakacyjnymi wyjazdami i niezwykłą słodyczą. Przypominający niewielką gruszkę lub cebulę owoc jest cudownym źródłem witamin i składników mineralnych. Co skrywa i dlaczego warto po nią sięgać? Przedstawiamy właściwości odżywcze i zdrowotne figi.

Figi są znane człowiekowi setki lat. Od wieków stanowią ważny składnik jadłospisu mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Wielu z nas z tęsknotą wspomina słodycz owocu skosztowanego podczas wakacyjnych wyjazdów do Egiptu czy Grecji. Żadne tak bowiem nie smakują jak te, wyhodowane w ciepłych promieniach słonecznych.

Entuzjaści fig mogą kupić je również w naszym kraju. W Polsce owoce dostępne są przede wszystkim w wersji suszonej oraz w wariancie bardziej ekskluzywnych przetworów (konfitury, alkohole). Rzadziej spotkamy je w postaci świeżej; z reguły sprzedawane są wtedy na sztuki. Owoc nie jest jedyną jadalną i rzeczywiście konsumowaną częścią drzewa. W przemyśle spożywczym i medycznym wykorzystujemy także liście, nasiona oraz korę. Powstają z nich herbaty, naturalne specyfiki kosmetyczne i lecznicze o właściwościach antyseptycznych i przeczyszczających.

Dziś jednak skoncentrujemy się jednak na najsmaczniejszej części figowca. Dlaczego warto jeść figi?

Właściwości odżywcze i zdrowotne figi

Owoce figowca to nie tylko wakacyjna słodycz. Figi możemy (powinniśmy) jeść przede wszystkim ze względu na ich zasobność w wartościowe substancje. Obecność tychże w naszej diecie poprawi działanie wielu układów.

Figa stanowi źródło witamin PP, A, E, i części wit. z grupy B, a także antyoksydantów. Dzięki temu skutecznie działa na naszą urodę oraz może hamować procesy starzenia. Jej ogromną zaletą jest bardzo wysoka ilość wapnia. Obecność pierwiastka Ca pozytywnie wpływa nie tylko na nasz układ kostny i kondycję zębów, lecz również na sprawność układu sercowo-naczyniowego.

Po figi powinny sięgać także osoby, które czeka wzmożony wysiłek umysłowy oraz fizyczny. Zawarte w owocach magnez i potas poprawiają kondycję naszego systemu nerwowego, polepszając koncentrację, refleks oraz wytrzymałość mięśniową (eliminujesz m.in. ryzyko bolesnych skurczów). Potas ponadto, dzięki równoważeniu poziomu sodu, reguluje ciśnienie krwi. To dobra przekąska dla nadciśnieniowców.

Ważnym składnikiem jest także błonnik spożywczy. Stugramowa porcja suszonych owoców zawiera aż 13 g włókna pokarmowego, co stanowi ok. 50% dziennego zapotrzebowania człowieka. Osoby sięgające po figi mogą pochwalić się dobrze działającym układem pokarmowym i, co za tym idzie, regularnymi wizytami w toalecie.

Figi to nie tylko przeciwutleniacze. ZA stanowią także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Czyni to z owoców, a także liści i kory, naturalne lekarstwo i antyseptyk. Ponadto zwiększają one naszą naturalną odporność.

Figi - kto powinien ich unikać?

Słodkie figi mają jednak pewną przywarę. Ich słodycz ostatecznie nie bierze się z eteru. Tak, to o wysoką zawartość cukrów prostych tutaj chodzi. W szczególności dotyczy to wysokokalorycznych suszonych owoców. Porcja 100 g ma aż 290 kcal - to nie mało . Znacznie mniej ich, bo zaledwie 75 kcal (co jest i tak sporym wynikiem), ma świeża figa. Co za tym idzie? - Również wysokie IG. Dlatego diabetycy i osoby na diecie redukcyjnej powinny nałożyć na nie pewne ograniczenia i jadać je z wyjątkową rozwagą.

Jak wybrać figi?

Figa, zarówno świeża, jak i suszona powinna być gładka, miękka, ale także w miarę elastyczna. Najlepsze do jedzenia na surowo owoce należą do odmiany fioletowej. Zielone przeważnie zostają skierowane do suszenia. Rozglądaj się za tymi pokrytymi delikatnym, białym nalotem - to wytrącający się cukier, świadczący o ich dojrzałości i soczystości.

Figi, czy to surowe, czy suszone, należy umyć ciepłą wodą. Owoców nie obieramy. Możemy raczyć się samym miąższem, wyjadanym za pomocą łyżeczki, lub w całości ze skórką.

blender

Prezenty dla dbających o siebie

2022-12-11
Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2022-12-08
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
suplementy dla wegetarian

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

2022-04-04
Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
zdrowe ksiązki kucharskie

Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

2019-11-26
Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź