Zimą zamień oblicze swojej sałatki i sięgnij po pełnowartościową cykorię. Dziś w "Alfabecie zdrowia" opowiadamy o zaletach tego tajemniczego warzywa.
Jeśli spodoba Ci się jakiś produkt, kliknij w jego zdjęcie, aby porównać ceny i kupić go taniej w Internecie.
Cykoria (in. ziele podróżnika) jest rośliną z rodziny astrowatych. Rośnie w klimacie umiarkowanym i ciepłym. Kształtem przypomina smuklejszą, małą kapustę pekińską. Jej liście są kruche i delikatne. Wiele osób, próbując ją po raz pierwszy, szybko się zniechęca. Odstręcza ich goryczka. Nieprzyjemny posmak powstaje w wyniku wystawienia jej na światło. Cykoria uprawiana jest w warunkach bez dostępu do światła. Wybierając ją w sklepie, sięgaj po jak najbielsze główki. Zielonkawe listki to sygnał, że zaczęła gorzknieć.
Zaletą cykorii jest bogactwo wartościowych dla organizmu składników. Jedząc ją, dostarczasz wielu pożytecznych substancji: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, A, kwas foliowy. Pozytywnie wpływają na nasze ciało, a w szczególności na cerę. Ponadto cykoria pobudza pracę wątroby, która zaczyna produkować większe ilości żółci (detoks, lepsze trawienie), oraz nerek. Przyspiesza również produkcję czerwonych ciałek krwi.
Warzywo polecamy osobom, które chcą zadbać o swoją sylwetkę. Jest niskokaloryczne - 100 g główki dostarcza zaledwie 21 kalorii.
Cykorię można podawać na ciepło lub na surowo. Będzie dobrym składnikiem Twoich sałatek, zup i zapiekanek. W szczególności polecamy ją w sezonie zimowym (to roślina zimowa, najsmaczniejsza jest między listopadem a kwietniem), gdy większość warzyw i owoców jest uboga w wartościowe substancji (hodowla szklarniowa). Znajdziesz ją w kawach zbożowych.