W związku ze zbliżającym się Świętami postanowiłyśmy wziąć pod lupę 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Świąteczna kuchnia nie uchodzi za nazbyt dietetyczną, dlatego w nowej serii podpowiadamy, jak ją ‘odchudzić’, zachowując przy jej walory smakowe i podkręcając ich wartość odżywczą i zdrowotną.
Co roku musimy wybierać: skosztować wszystkich pyszności czy trzymać się diety? Pokazujemy, że okres Bożego Narodzenia nie musi wiązać się z takimi dylematami.
Może Was to zaskoczyć, ale odpowiednio przygotowane uszka z kapustą i grzybami są mniej kaloryczne od makaronu. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ich liczbą. Robione są z ciasta, które jest dość silnym ‘zapychaczem’ bogatym w węglowodany. Na porcję barszczu od 4 do 5 w zupełności wystarczy.
Fit uszka? Przede wszystkim zamień zwykłą mąkę białą na pełnoziarnistą, np. żytnią, gryczaną. Podczas przygotowywania uszek warto rozważyć rezygnację z jajka i dodatkowej oliwy – obniży to ich kaloryczność. Zamiast dwóch wymienionych składników warto użyć mleka, które zapobiegnie rozpadaniu się ciasta podczas gotowania.
Tradycyjny barszcz wigilijny to najlżejsza, najmniej kaloryczna potrawa (nie licząc pływających w niej uszek). Podawana jest w wersji niezabielonej. W niektórych domach dodaje się do niego również suszoną/wędzoną śliwkę. Radzimy go ugotować dzień przed Wigilią, dzięki temu przez noc przeniknie aromatami składników i będzie lepszy w smaku.
Na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zalej grzyby szklanką wody. Potem gotuj je przez około 45 minut we własnej zalewie. Następnie umyj, obierz i pokrój buraki w cienkie plastry. W ten sam sposób przygotuj jabłko. Oczyść marchewkę, pietruszkę i seler. Obierz cebulę oraz ząbki czosnku. Te ostatnie można naciąć przed dodaniem, dzięki czemu ich smak intensywniej przeniknie do zupy. Włóż do garnka ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wszystko zalej 2 litrami przegotowanej wody. Dodaj grzyby wraz ze szklanką z ich wywaru. Następnie wsyp 1,5 łyżki soli i gotuj na wolnym ogniu, nie przykrywając, przez około pół godziny. Dla dodania kwaskowatości wlej sok z cytryny. Poczekaj aż zupa ostygnie i wstaw ją do lodówki. Następnego dnia wyciągnij jarzyny oraz jabłko. Gotując na wolnym ogniu, dodaj resztę przypraw. W razie potrzeby można jeszcze dolać soku z cytryny oraz wywaru z grzybów. Podane proporcje pozwalają na ugotowanie około 2 litrów barszczu.
Przed świętami zadbaj o swoje kulinarne królestwo: szeroki wybór garnków i patelni znajdziesz TUTAJ.
[blockquote pull="" align="left" attributed_to="" attributed_to_url="{{attributed_to_url}}"]Wskazówka: nie zabielaj barszczu! Klarowna zupa będzie "lżejsza" dla żołądka. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie barszczu w czystej postaci, to zastąp śmietanę jogurtem naturalnym.[/blockquote]
Barszcz z uszkami to dość pracochłonna potrawa. Odpowiednio przygotowany stanowi przepyszny dodatek do każdej wieczerzy wigilijnej. Warto zadbać o to, by był również zdrowy. Smacznego!