Data publikacji:

Witaminy z grupy B: jaką rolę pełnią w organizmie i dlaczego warto je stosować

Są niezbędne dla dobrostanu psychicznego człowieka, pomagają w wykorzystaniu energii, której dostarcza nam pożywienie. Witaminy z grupy B są bardzo ważne – sprawdźmy, za co odpowiadają.
witamina b
Witaminy wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, polepszają samopoczucie, łagodzą napięcie nerwowe i wspierają sprawność intelektualną. Dzieje się tak dlatego, że witaminy z grupy B pełnią istotną funkcję w procesach metabolicznych – biorą m.in. udział w przyswajaniu węglowodanów, czyli w zamianie glukozy na energię, która jest dostarczana m.in. do mózgu. Dzięki temu poprawiają sprawność umysłu. Wśród witamin z grupy B jest kilka bardzo ważnych, ale i te mniej istotne są potrzebne organizmowi. Przyjrzyjmy się ich właściwościom

B6 – pirydoksyna

To chyba najważniejsza z witamin z grupy B. Wpływa na pracę układu nerwowego i mózgu. Prawdopodobnie poprawia wyniki leczenia autyzmu. Pełni ważną rolę w przemianie białka, ułatwiając jego wchłanianie, a także pomaga w zamianie tryptofanu na witaminę B3. Tryptofan to substancja, której organizm człowieka nie wytwarza, dlatego należy ją dostarczać, a znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, orzechach, awokado. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i dobre samopoczucie.

Witamina B6 jest też niezbędna do produkcji hemoglobiny i wpływa na ciśnienie krwi, łagodzi też nocne skurcze mięśni nóg oraz drętwienie rąk. Witamina B6 wpływa na odporność organizmu. Możesz ją suplementować lub dostarczać w postaci naturalnej – bogate w B6 są: mięso, ryby, produkty mleczne, zboża pełnoziarniste i nasiona strączkowe, orzechy laskowe i włoskie, banany i ziemniaki.

Witamina B12 – kobalamina – odpowiada za dobry nastrój

To druga istotna witamina, która wpływa na dobrostan układu nerwowego i reguluje samopoczucie. Jest tak dlatego, ponieważ B12 syntetyzuje serotoninę – neuroprzekaźnik, który odpowiada za nasz nastrój. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, dlatego powinno się dostarczać ją dzieciom. Brak witaminy B12 powoduje uczucie zmęczenia, pogorszenie sprawności umysłowej, pamięci, a także zmienność nastroju i depresje, a nawet urojenia.

Bardzo ważną rolą witaminy B12 jest też produkcja czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Odpowiada za właściwą przemianę materii – wzmacnia i pobudza procesy trawienne. Odpowiednia jej ilość wpływa na redukcję uczucia zmęczenia i znużenia, jednocześnie utrzymując wysoką aktywność i sprawność mięśni. Źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce, głównie mięso (wołowina i indyk – mają największe stężenie witaminy B12) i jego przetwory, a ponadto nabiał. Nie występuje natomiast w produktach pochodzenia roślinnego.

Witamina B1 – tiamina – siła wzroku

Prócz tego, że aktywnie wspiera pracę układu nerwowego, witamina B1 poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości oraz silny wzrok.

Witamina B2 – ryboflawina – chroni przed światłowstrętem

Witamina B2 wspiera układ odpornościowy, wpływa na stan paznokci, włosów i skóry. Wzmacnia wzrok i chroni przed światłowstrętem (zwłaszcza podczas dotkliwych migren), pomaga leczyć anemię. Organizm potrzebuje jej więcej w czasie wzmożonego wysiłku i stresu, a także w ciąży i podczas karmienia piersią. Niedobór B2 może być przyczyną migren (wraz z brakiem witaminy D), pleśniawek w jamie ustnej, a także infekcji pochwowych u kobiet.

Sprawdź jakie jeszcze witaminy na paznokcie warto stosować.

Witamina B3 – niacyna, witamina PP

Witamina B3 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego oraz syntetyzowanie hormonów płciowych (estrogenu, progesteronu i testosteronu), a także kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Bierze też udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i może obniżać poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Prawdopodobnie wspomaga leczenie niektórych chorób psychicznych, w tym schizofrenii. W witaminę B3 bogate jest mięso wołowe i drobiowe, ryby, wątróbka, a także orzechy, ziarna zbóż i płatki zbożowe.

Witamina B4 – cholina – niezbędna kobietom w ciąży

Bierze udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego u płodu i tak, jak kwas foliowy, zapobiega jego defektom. Wspiera też transport substancji odżywczych przez łożysko. Reguluje pracę mięśni, układu oddechowego, czynności serca i pamięci.

Witamina B5 – kwas pantotenowy – konieczny przy antybiotykoterapii

Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Wzmacnia system odpornościowy i wspomaga florę bakteryjną po leczeniu antybiotykami.

Witamina B7 – biotyna – na mocne włosy i zdrową cerę

Jej wyjątkowość, w porównaniu z innymi witaminami z grupy B, polega na tym, że wytwarza ją flora bakteryjna jelit, dlatego rzadko obserwuje się jej niedobór. Jest bardzo ważna dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ uczestniczy w procesie przemiany materii – stabilizuje poziom glukozy we krwi. Biotyna reguluje też wzrost i rozwój organizmu, poprawia stan skóry, goi wypryski, zapobiega siwieniu włosów i łysieniu.

Witamin B8 – inozytol – superpamięć

B8 również nie jest witaminą – podobnie jak B7 – ponieważ związek ten jest produkowany w naszym organizmie. Odpowiada głównie za poprawnie funkcjonującą pamięć. Występuje w mózgu i wątrobie, a także w nerkach. U kobiet cierpiących z powodu napięcia przedmiesiączkowego inozytol może mieć działanie łagodzące, a także przeciwlękowe i przeciwdepresyjne.

Witamina B9 – kwas foliowy – przeciw anemii i w ciąży

Kwas foliowy trzeba przyjmować w ciąży, ponieważ zapobiega defektom wrodzonym, także neurologicznym. Bardzo ważną funkcją witaminy B9 jest wspomaganie funkcjonowania układu krwiotwórczego, dzięki czemu jej odpowiedni poziom zapobiega anemii. Kwas foliowy wspiera układ nerwowy, biorąc udział w produkcji przekaźników nerwowych, które odpowiadają m.in. za samopoczucie, sen i apetyt.

Witamina B13 i B15

Witaminy B13 i B15 są specyficzne, ponieważ mało jest wiarygodnych badań na temat ich wpływu na organizm. B13 prawdopodobnie ułatwia metabolizm kwasu foliowego i witaminy B12, pomaga w funkcjonowaniu wątroby i wpływa korzystnie na leczenie stwardnienia rozsianego. Zaleca się jednak ostrożne podejście. Witamina B15 prawdopodobnie obniża poziom cholesterolu, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz poprawia ukrwienie mięśni i tkanek, zapobiega marskości wątroby, łagodzi przebieg astmy.

Witamina B17 – amigdalina

Można znaleźć ją w pestkach wielu owoców, m.in. jabłek, brzoskwiń, wiśni i moreli. Naukowcy ostrzegają, że w pestkach tych znajdują się trujące związki cyjanowe. Niektórzy naukowcy sugerują, że witamina B17 może zapobiegać rozrostowi nowotworów.
Autorka: Agnieszka Jastrzębska