Za powstawanie zgagi, która oprócz pieczenia w przełyku może objawiać się także bólem w klatce piersiowej, promieniującym za mostek i dalej w kierunku barków, szyi i żuchwy, odpowiedzialne jest cofanie się kwasu żołądkowego. Zwykle wiąże się to z nieprawidłową pracą zwieracza przełyku, który powinien zapobiegać „zarzucaniu” treści pokarmowej ku górnym partiom ciała. Mówimy wówczas o tzw. refluksie żołądkowo-przełykowym. Nieprzyjemna dolegliwość pojawia się najczęściej na 1-2 godziny po zjedzonym posiłku.
Do najczęstszych przyczyn zgagi należy niewłaściwa dieta, przejadanie się zwłaszcza, gdy sięgamy po tłuste, ciężkostrawne, zbyt słodkie lub kwaśne jedzenie, nadwaga oraz otyłość, a także używki typu alkohol, papierosy, kawa. Z problemem palenia w przełyku często borykają się kobiety w ciąży.
Aby zwalczyć zgagę, najlepiej jest sięgnąć po roztwór z łyżeczki sody oczyszczonej i szklanki przegotowanej wody. Innym popularnym, ale krótkotrwałym sposobem walki z nieprzyjemnym paleniem jest wypicie szklanki letniego mleka.
Ulgę przyniesie także napar z dziurawca, mięty, melisy, sok z gotowanego ziemniaka lub 1-2 łyżeczki octu jabłkowego rozpuszczonego w wodzie. Ze zgagą poradzi sobie również kisiel z siemienia lnianego, garść migdałów lub orzechów włoskich, jogurt naturalny czy seler. Dobrym sposobem na ostre pieczenie w przełyku jest też sięgnięcie po łyżeczkę musztardy czy wypicie kilku kropel soku z cytryny lub szklanki soku z ogórków kiszonych.