Frytki z buraka możemy jeść bez ograniczeń, o każdej porze i w każdych okolicznościach – sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, grilla na świeżym powietrzu czy jako wieczorna przekąska. To także doskonały sposób na to, aby zaserwować buraki dzieciom, które nie zawsze chętnie sięgają po sałatki z ich dodatkiem.
Dlaczego warto jeść buraka pod różnymi postaciami? Przede wszystkim przez jego dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Buraki są doskonałym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii i chorobie nowotworowej krwi, czyli białaczce. Są polecane kobietom w ciąży, dzięki dużej ilości kwasu foliowego. Dodatkowo, pomagają obniżyć poziom niezdrowego cholesterolu.
Składniki:
Marynata:
Sos czosnkowy:
Przygotowanie:
Marynata:
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dokładnie mieszamy z octem balsamicznym, olejem i przyprawami.
Frytki:
Buraki obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach!) i kroimy na frytki. Następnie, wykładamy je na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę – po upływie tego czasu polewamy frytki przygotowaną wcześniej marynatą i mieszamy. Pieczemy frytki przez kolejną godzinę.
Sos do frytek:
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i octem. Dodajemy przyprawy, w ilości według uznania.
Kliknij zdjęcie, aby zaopatrzyć się w zdrowe przetwory z buraków