Co powoduje hiperglikemię?
Podczas hiperglikemii, poziom insuliny jest niski, a cukier wysoki. Insulina to hormon wydzielany przez trzustkę. Odgrywa decydującą rolę w metabolizmie węglowodanów. Poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi u zdrowego człowieka powoduje wzmożone wydzielanie insuliny. Hormon zwiększa transport glukozy do wnętrza komórek, przez co jej stężenie we krwi spada. U pacjentów, u których występuje cukrzyca, wysoki cukier pojawia się, ponieważ ten mechanizm nie działa prawidłowo.
Najczęstszą przyczyną hiperglikemii jest więc źle kontrolowana lub niezdiagnozowana cukrzyca. Jeśli pacjent przyjmuje insulinę w niewłaściwych dawkach lub pomija iniekcje, może pojawić się bardzo wysoki poziom cukru. Zapotrzebowanie na ten hormon zwiększają infekcje i stany zapalne. Często zdarza się więc, że diabetyk przyjmuje insulinę jak zwykle, ale dawka okazuje się niewystarczająca. Do hiperglikemii może również doprowadzić spożywanie posiłków bogatych w węglowodany proste, takich jak słodycze. Niektóre leki sprawiają, że pojawia się za dużo cukru we krwi. Należą do nich niacyna, epinefryna, środki przeciwpsychotyczne, a nawet silnie słodzone syropy i tabletki na kaszel.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że częstą przyczyną hiperglikemii jest stres oksydacyjny. Oznacza to insulinooporność, czyli obniżoną wrażliwość organizmu na działanie insuliny, wzmożony rozkład aminokwasów i tłuszczów, zwiększone stężenie hormonu wzrostu i cytokin zapalnych. Przyczynami takiego stanu są przewlekłe napięcie psychiczne, niezdrowa dieta, palenie papierosów i brak aktywności fizycznej.