Data modyfikacji:

Jak wybrać tłuszcz do smażenia?

Autor: Paulina

Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Niektóre bardzo zdrowe na zimno oleje pod wpływem ciepła tracą swoje wartości, a nawet stają się szkodliwe. Podpowiadamy, jak wybrać tłuszcz do smażenia.

Jeśli spodoba Ci się jakiś produkt, kliknij w jego zdjęcie aby porównać ceny i kupić go taniej w Internecie.

Podczas wyboru tłuszczu do smażenia należy wziąć pod uwagę dwa główne czynniki: punkt dymienia oraz rodzaj tłuszczu.

Punkt dymienia to moment, w którym tłuszcz ulega rozpadowi na inne składniki. Im wyższy punkt dymienia, tym dany olej jest odporniejszy na obróbkę termiczną. Do smażenia wybieraj tłuszcze z wysokim punktem dymienia, najlepiej powyżej 200 st.

Rodzaj tłuszczu odnosi się do udziału kwasów tłuszczowych zawartych w danym oleju. Najbardziej stabilne są tłuszcze nasycone (smalec, masło klarowane, olej kokosowy) oraz jednonienasycone. W przypadku kwasów jednonienasyconych należy wykluczyć oliwy i oleje tłoczone na zimno, gdyż są delikatniejsze i mniej odporne na działanie temperatury. Najlepszą metodą smażenia na jednonienasyconych jest stosowanie emulsji wodno-olejowej (łyżka wody z łyżką oleju).

Powinniśmy także zrezygnować z tłuszczów z wysokim udziałem kwasów wielonienasyconych. Są bardzo niestabilne i pod wpływem wysokich temperatur ulegają rozpadowi na niekorzystne dla zdrowia składniki.

Poniżej przedstawiamy przykładowe zestawienie tłuszczów, odpowiednich i nieodpowiednich do smażenia (lista nie jest kompletna).

Zielone światło:

  • olej ryżowy rafinowany
  • olej rzepakowy rafinowany
  • masło klarowane
  • olej kokosowy
  • oliwa z oliwek rafinowana
  • Żółte światło:

  • smalec (ze względów zdrowotnych)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (krótkie smażenie w niskich temperaturach)
  • masło zwykłe (ze względu na zawartość białek kazeinowych i laktozy)
  • Czerwone światło:

  • olej lniany
  • oleje z orzechów
  • olej z pestek dyni
  • oleje sezamowy
  • olej sojowy
  • olej z pestek winogron
  • olej kukurydziany
  • margaryna i oleje z zawartością tłuszczów trans
  • ryż basmati

    Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

    2020-05-23
    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
    tapioka

    Tapioka – gdzie kupić?

    2020-05-21
    Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!
    Grejpfrut, a leki. Czy sok z grejpfruta może zabić?

    Grejpfrut, a leki. Lista leków, które mogą zaszkodzić w połączeniu z owocem

    2020-05-06
    Sięgasz po ukochane cytrusy i myślisz – samo zdrowie. Tymczasem okazuje się, że łącząc niektóre owoce z lekami możemy sobie poważnie zaszkodzić. Świadomość na t...
    Produkty z niskim indeksem glikemicznym

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jak ułożyć jadłospis na tydzień? Jakie produkty i zasady?

    2020-02-21
    Indeks glikemiczny (IG) jest parametrem, który pozwala na klasyfikowanie produktów spożywczych pod względem ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Kontrola indeksu glikemicznego spożywanych posiłków jest szczególnie ważna dla cukrzyków, jednak coraz częściej zaleca się ją i zdrowym osobom, które chcą cieszyć się smukłą linią i zapobiegać wielu chorobom. Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym? Sprawdź listę „dozwolonych” oraz „zakazanych” produktów.
    5 sposobów na kaca (naturalnych i skutecznych!)

    Domowe sposoby na kaca. Skuteczne "kliny" na zatrucie alkoholowe

    2019-12-28
    Za pasem sylwester, a to oznacza, że niejednemu z nas zapewne zdarzy się przeholować. Sprawdźcie 5 sprawdzonych sposobów na kaca.
    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

    2019-12-10
    Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.