Data modyfikacji:

Wrzody żołądka - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie

Autor: Natalia Ciszewska

Zgaga, ataki bólu brzucha po posiłku i krwawe, fusowate wymioty to tylko niektóre z objawów choroby wrzodowej żołądka. Sprawdź, jak zdiagnozować wrzody żołądka, jak je leczyć domowymi sposobami i co wyeliminować z diety, by zapobiec powstawaniu wrzodów.

Wrzód – co to jest?

Wrzody to zmiany na błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Pojawiają się na skutek działania enzymów trawiennych w miejscach, w których są ubytki śluzu. Wrzody osiągają różną głębokość – od kilku do kilkunastu milimetrów. Mogą prowadzić do perforacji warstwy mięśniowej żołądka lub nawet całej jego ściany. Występują pojedynczo lub mnogo.

Ze względu na specyficzne warunki w przewodzie pokarmowym (kwaśne pH w żołądku i ubytki śluzu), wrzody goją się długo. Te pozostawione same sobie mogą pękać, czego objawem są krwawe lub czarne wymioty.

Wrzody w żołądku – jak powstają?

Naturalną barierą, która chroni żołądek przed samostrawieniem (strawieniem ściany żołądka za pomocą enzymów trawiennych), jest śluz. Warstwa śluzu nie jest jednolita, w niektórych miejscach śluzu jest więcej, w innych mniej. Wrzody powstają tam, gdzie są ubytki śluzu. Enzymy trawienne zaczynają działać na błonę śluzową żołądka, trawiąc ją. Efektem działania enzymów na ścianę żołądka są wrzody. To, jak głęboki powstanie wrzód, zależy od ilości enzymów trawiennych i tego, jak szybko śluz pokryje powstały ubytek ściany narządu.

Wrzody żołądka – przyczyny

Najważniejszą przyczyną powstawania wrzodów żołądka jest zakażenie bakterią helicobacter pylori. Inne, częste przyczyny to:

  • błędy żywieniowe (jedzenie raz dziennie, zbyt długie przerwy między posiłkami i nadużywanie przypraw)
  • palenie papierosów
  • regularne zażywanie niesterydowych leków przeciwzapalnych – np. aspiryny
  • Kiedyś duże znaczenie w etiologii powstawania wrzodów przypisywano stresowi. Obecnie wiadomo, że nie ogrywa on dużej roli w ich powstawaniu, ale na pewno im sprzyja.

    Zakażenie helicobacter pylori – skąd się bierze?

    Około 85% ludzi w Polsce jest nosicielem tej bakterii. Do zakażenia wystarczy bezpośredni kontakt z nosicielem. Można także zarazić się przez zakażone przedmioty – np. sztućce. Bakteria doskonale rozwija się w żołądku. Ma zdolność do poruszania się w śluzie, dzięki czemu dociera do wszystkich zakamarków w przewodzie pokarmowym.

    Domowy test do wykrywania zakażenia bakterią Helicobacter pylori - 16,48 zł

    Lokalizacja wrzodów w przewodzie pokarmowym

    Wrzody powstają tam, gdzie są enzymy trawienne i jest ubytek śluzu. Mogą powstać nie tylko w żołądku, ale także w końcowej części przełyku oraz dwunastnicy, czyli w początkowym odcinku jelita cienkiego.

    Wrzody żołądka – do jakiego lekarza się udać?

    Jeśli doskwierają ci objawy podobne do tych, które towarzyszą wrzodom – udaj się do internisty na wizytę. Doradzi ci, jak załagodzić niepokojące objawy i jak usunąć ich przyczynę. Jeśli nie będzie to możliwe na podstawie wywiadu i podstawowego badania klinicznego, na pewno zleci ci dodatkowe badania lub wypisze skierowanie do gastroenterologa. Możesz także zapisać się do specjalisty prywatnie, bez skierowania. Koszt konsultacji to około 80-250 zł.

    Diagnostyka wrzodów żołądka

    Diagnozę można postawić dopiero po badaniu gastroskopii. Objawy, takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w brzuchu i ból w nadbrzuszu wskazują na chorobę wrzodową, ale nie pozwalają na postawienie ostatecznej diagnozy.

    Gastroskopia jest badaniem, które obrazuje zmiany w żołądku – lekarz widzi twój przewód pokarmowy od środka za pomocą kamery w endoskopie. Badanie pozwala także na poznanie prawdopodobnej przyczyny powstania wrzodów.

    Dieta a wrzody żołądka

    Smażone, tłuste potrawy, pikantne przyprawy, kawa i nadmiar soli w diecie sprzyjają powstawaniu wrzodów. Staraj się zdrowo odżywiać – jedz dużo warzyw i owoców, zrezygnuj z pieprzu i musztardy, unikaj przetworzonych produktów (peklowanych wędlin, wędzonych ryb z puszki), a ulubioną kawę zastąp kawą zbożową.  Jedz regularnie, o stałych porach i pamiętaj, by pić około 2 litry wody dziennie.

    Kapsułki aloe vera na podrażnienia żołądka - 19,23 zł

    Choroba wrzodowa – co można jeść?

  • gotowane, chude mięso
  • ryż, pszenne pieczywo, płatki owsiane
  • jaja gotowane na miękko, jajecznicę
  • słodkie mleko, chudy biały ser
  • fasolkę szparagową, marchew, dynię, pomidory bez skórki, buraki
  • dojrzałe morele, brzoskwinie, gotowane jabłka
  • kisiele, musy i lekkie ciasta bez czekolady
  • Gastroskopia – czy jest się czego bać?

    Spokojnie, gastroskopia nie boli. Badanie należy do najprzyjemniejszych, powoduje duży dyskomfort, ale jest konieczne – pozwala na ostateczne potwierdzenie choroby wrzodowej i ustalenie jej przyczyny. Celem badania jest ocena błony śluzowej gardła, przełyku i żołądka oraz pobranie biopsji, jeśli jest taka konieczność.

    Pobrany wycinek bada się na obecność bakterii h. pylori, które są najczęstszą przyczyną powstawania wrzodów. Wycinek błony śluzowej można także poddać badaniu histopatologicznemu, aby upewnić się, czy niepokojące zmiany na pewno są tylko wrzodami. Pobieranie fragmentu błony śluzowej żołądka nie boli.

    Badanie jest przeprowadzane przy zachowanej pełnej świadomości, ale istnieje także możliwość wykonania gastroskopii w pełnym znieczuleniu po konsultacji z anestezjologiem. Pamiętaj jednak, że znieczulenie ogólne niesie ryzyko wystąpienia powikłań i nie jest obojętne dla organizmu.

    Gastroskopia – jak się przygotować?

    Nie możesz jeść przez 8 godzin przed badaniem, ani pić przez 4 godziny przed badaniem. Jeśli przyjmujesz leki, których nie możesz zażyć wcześniej lub później – zrób to, popijając je niewielką ilością wody. Pamiętaj też, by nie żuć gumy do żucia przez kilka godzin przed badaniem ani nie palić papierosów.

    Nie zapomnij wziąć ze sobą skierowania na gastroskopię. Bez niego badanie nie będzie mogło się odbyć w ramach ubezpieczenia zdrowotnego. Zabierz ze sobą bliską osobę, która będzie mogła cię odwieźć do domu po badaniu.

    Leczenie wrzodów żołądka

    Schemat leczenia zależy od przyczyny, która jest powodem powstania wrzodów w przewodzie pokarmowym. Jeśli przyczyną było nadużywanie niesterydowych leków przeciwzapalnych, to leczenie trzeba rozpocząć od zrezygnowania z ich przyjmowania lub ewentualnie zastąpienia ich lekami o innym działaniu. Oczywiście, po konsultacji ze swoim lekarzem.

    W przypadku zakażenia bakterią helicobacter pylori, konieczna może się okazać antybiotykoterapia, by pozbyć się bakterii raz na dobre z przewodu pokarmowego.

    Leki na wrzody bez recepty dają ulgę, ale nie leczą przyczyny powstania wrzodów. Pamiętaj, by stosować je doraźnie i skonsultować leczenie z lekarzem.

    Domowe sposoby na wrzody żołądka

  • Napar z siemienia lnianego. Łyżkę nasion zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 minut. Napar spożywaj pomiędzy posiłkami
  • Dużo warzyw i owoców w diecie. Zwłaszcza banany neutralizują kwasy w żołądku.
  • Napar z liści jabłoni. Zaparz zerwane liście i odstaw napar na noc.
  • Herbatka z kozieradki pospolitej.
  • Wrzody żołądka – zapobieganie

    Zdrowo się odżywiaj, unikaj stresów i nie nadużywaj niesterydowych leków przeciwzapalnych – to złote zasady, jakich musisz się trzymać, by zapobiegać powstawaniu wrzodom w przewodzie pokarmowym.

    Grejpfrut, a leki. Czy sok z grejpfruta może zabić?

    Grejpfrut, a leki. Lista leków, które mogą zaszkodzić w połączeniu z owocem

    2020-11-23
    Sięgasz po ukochane cytrusy i myślisz – samo zdrowie. Tymczasem okazuje się, że łącząc niektóre owoce z lekami możemy sobie poważnie zaszkodzić. Świadomość na t...
    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

    2020-11-15
    Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
    ryż basmati

    Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

    2020-05-23
    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
    tapioka

    Tapioka – gdzie kupić?

    2020-05-21
    Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!
    Produkty z niskim indeksem glikemicznym

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jak ułożyć jadłospis na tydzień? Jakie produkty i zasady?

    2020-02-21
    Indeks glikemiczny (IG) jest parametrem, który pozwala na klasyfikowanie produktów spożywczych pod względem ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Kontrola indeksu glikemicznego spożywanych posiłków jest szczególnie ważna dla cukrzyków, jednak coraz częściej zaleca się ją i zdrowym osobom, które chcą cieszyć się smukłą linią i zapobiegać wielu chorobom. Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym? Sprawdź listę „dozwolonych” oraz „zakazanych” produktów.
    5 sposobów na kaca (naturalnych i skutecznych!)

    Domowe sposoby na kaca. Skuteczne "kliny" na zatrucie alkoholowe

    2019-12-28
    Za pasem sylwester, a to oznacza, że niejednemu z nas zapewne zdarzy się przeholować. Sprawdźcie 5 sprawdzonych sposobów na kaca.