Data publikacji:

Właściwości tranu

Autor: Sylwia Stwora

Najczęściej sięga się po niego ze względu na właściwości wzmacniające układ immunologiczny, ale systematycznie przyjmowany tran wpływa korzystanie na wiele innych obszarów naszego ciała. Sekret dobroczynnego działania oleistego preparatu o zapachu ryby tkwi przede wszystkim w wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A i D.

Mówiąc o tranie mamy na myśli tłuszcz o jasnożółtej barwie i oleistej konsystencji, który otrzymuje się z ryb morskich. Choć kojarzony jest głównie z wielorybami, to pierwotnie był pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego. Początkowo wykorzystywano go do zapobiegania i leczenia krzywicy oraz chorób reumatycznych. Obecnie najczęściej wykorzystywany jest tłuszcz pochodzący z ryb należących do rodziny dorszowatych, wieloryba oraz rekina. Przyjmujemy go zwykle w postaci tabletek. Oleista ciecz o nieprzyjemnym zapachu i smaku zyskała sobie miano leku dobrego na niemal wszystkie dolegliwości. I wcale nie ma w tym przesady.

Wysoka zawartość witaminy A oraz D sprawia, że tran pomaga w regeneracji organizmu. Zapobiega też awitaminozie tych składników mineralnych, która w przypadku witaminy A może skutkować problemami ze wzrokiem (m.in. tzw. kurza ślepota, stany zapalne spojówek), nadmiernym wysuszeniem skóry czy błon śluzowych, a witaminy D – krzywicą, reumatycznymi bólami stawów czy osteoporozą.

Z kolei właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy wykazują znajdujące się w tranie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Usprawniają one także pracę mózgu, polepszając pamięć i koncentrację oraz intensyfikują przesyłanie bodźców nerwowych. Ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D, będących nieodzownym elementem prawidłowego rozwoju młodego organizmu, niezbędne jest włączenie tranu do diety dziecka już w pierwszych miesiącach życia (na rynku bez problemu znajdziesz preparaty, które można podawać już kilkutygodniowym malcom).

Oprócz tego regularne spożywanie tranu przyspiesza gojenie się ran, obniża ryzyko wystąpienia demencji, choroby Alzhaimera, nowotworu czy chorób układu sercowo-krążeniowego. Reguluje on poziom cholesterolu, dlatego zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy choroby niedokrwiennej serca). Warto po niego sięgać w okresie menopauzy czy przy problemach skórnych.