Data publikacji:

Wegańska Wigilia. Jak zorganizować wegańskie święta?

Wieczerza bożonarodzeniowa bez tradycyjnego karpia? Tak, to możliwe. Zobacz, jak zorganizować pyszną wegańską Wigilię. Mamy dla ciebie kilka prostych przepisów na wegańskie święta.

wegańska wigilia

Smaczne potrawy na wegańską Wigilię

Jesteś weganinem, a może dopiero zastanawiasz się, jak przejść na weganizm? Podczas Bożego Narodzenia nie musisz rezygnować z swoich nawyków żywieniowych.

Jak zorganizować wegańską Wigilię? Przepisy, które dla ciebie przygotowaliśmy pozwolą ci przygotować prost ei smaczne dania. Zobacz, co może się znaleźć na stole podczas wegańskich świąt.

Wegańska Wigilia – przepisy z tofu

Doskonałą alternatywą dla karpia w przypadku osób, które nie jedzą mięsa oraz wszelkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, będzie tofu. Jak zrobić wegańskie tofu na świąteczny stół? Składniki:

  • 2 opakowania tofu
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mąka razowa
  • zioła prowansalskie
  • pieprz i woda

Sposób przygotowania tofu na wegańskie Boże Narodzenie

  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie z oliwek
  2. Dodaj startą marchewkę i zalej pół szklanki wody.
  3. Dodaj koncentrat i całość dopraw do smaku.
  4. Tofu pokrój w kostkę, otocz w mące wymieszanej z ziołami i podsmaż.
  5. Wyłóż tofu na talerz i pokryj warzywami.

Uszka z kapustą i grzybami: idealne na wegańskie święta

Na stole podczas wegańskiej Wigilii nie może zabraknąć pierogów oraz uszek z kapustą i grzybami. Potrzebne składniki do farszu:

  • 500 g grzybów
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • odrobina oleju do smażenia (np. z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Jak przygotować farsz na uszka z kapustą i grzybami krok po kroku

  1. Grzyby pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  2. Grzyby i cebulę podsmaż na oleju.
  3. Posiekaj kapustę i dodaj do pieczarek i cebuli.
  4. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  5. 1/3 farszu wrzuć do blendera i zmiksuj.
  6. Dodaj resztę farszu i wymieszaj.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej lub owsianej
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

  1. Wsyp mąką do miski i posól.
  2. Zrób dołek w mące i wlej do niego olej.
  3. Mąkę z olejem mieszaj nożem, dodając stopniowo ciepłą wodę, aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Odstaw ciasto na 10-15 minut pod przykryciem.
  5. Posyp blat mąką.
  6. Ciasto podziel na 3 części. 2 części schowaj z powrotem pod przykrycie, a jedną część rozwałkuj na grubość około 3 mm.
  7. Szklanką wytnij kółka z ciasta.
  8. Nałóż przygotowany farsz i uformuj pierożek.
  9. Uszka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju aż do wypłynięcia.

Kotlety z grochu na wegańskie Boże Narodzenie

Na świątecznym stole możesz także postawić wegańskie kotlety z grochu. Potrzebne składniki:

  • 200 g żółtego grochu
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania kotletów na wegańskie święta:

  1. Groch zamocz na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj groch.
  3. Groch połącz z mąką i zarób ciasto.
  4. Poszatkuj pieczarki, cebulę i natkę i dodaj przyprawy.
  5. Połącz posiekane składniki z ciastem.
  6. Uformuj kotleciki.
  7. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju.

Autorka: Sylwia Stwora