Data publikacji:

Tapioka – gdzie kupić?

Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, pożywna, hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i może być dodatkiem do wielu smacznych deserów czy posiłków. W poniższym artykule znajdziecie odpowiedzi na pytania, jakie właściwości ma jeszcze tapioka, kto powinien na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu oraz gdzie ją kupić. Oprócz tego poznacie przepisy na przepyszne dania z tapioką.
tapioka

Tapioka – dla kogo? Poznaj jej właściwości

Tapioka jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, a wśród nich m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, sód, witaminę B6, tiaminę czy kwas foliowy.

Tapioka jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w naszej diecie są uznane za najbardziej wartościowe. Tapioka będzie idealna dla alergików. Tak jak wspominałam, nie wywołuje uczuleń, a ponadto nie zawiera glutenu. Włącz więc ją do swojego jadłospisu jeśli masz celiakię.

Tapioka jest lekkostrawna dlatego polecana jest nawet dzieciom czy osobom starszym. Masz problemy z żołądkiem? Męczy cię niestrawność, zatrucie pokarmowe, zespół jelita drażliwego lub wykryto u ciebie wrzody?

Koniecznie kup tapiokę. Ma ona bardzo dużo węglowodanów (składa się z nich w niemal 90%), więc będzie sycąca, a jednocześnie nie podrażni żołądka. Możesz przygotowywać na jej bazie posiłki także wtedy, gdy jesteś w trakcie rekonwalescencji po zabiegu operacyjnym.

Tapioka – jak wykorzystać ją w kuchni?

Zacznijmy od tego, że w sklepach znajdziesz mąkę z tapioki oraz tapiokę w formie kulek. Tą pierwszą, możesz stosować tak jak klasyczną mąkę pszenną, np. do zagęszczania zup czy sosów, wypieku ciast, chleba, panierowania, a nawet wyrobu pierogów.

To idealna alternatywa dla osób uczulonych na gluten. Oprócz tego będzie odpowiednia w diecie wegańskiej – dzięki swojemu składowi może w dużym stopniu pokryć zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze zawarte w jajkach, mięsie czy serach.

A jak wykorzystać kulki tapioki? Na przykład do deserów. Moim ulubionym jest chociażby pudding z tapioki i z musem mango. Jak go przygotować? Potrzebne ci będą:

  • mleczko kokosowe,
  • kulki tapioki,
  • 1 dojrzałe mango,
  • ksylitol lub cukier.
Teraz wlej do rondelka 500ml mleka, wsyp 1/4 szklanki kulek tapioki, a do całości dodaj 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ciągle mieszając przez ok. 20 minut.


Po tym czasie tapioka powinna być całkowicie przezroczysta. Tak przygotowaną mieszankę przelej do pucharków – tapioka w tym czasie będzie gęstnieć.

Zajmijmy się musem z mango. Obierz owoc i wykrój miąższ. Pokrój go w kostkę i podgotuj w rondelku przez ok. 10 minut. Teraz zblenduj mango i wyłóż je na górę wcześniej przygotowanej masy z tapioką i mlekiem kokosowym. Pucharki włóż do lodówki. Ja polecam spożyć deser kilka godzin po przygotowaniu. Wtedy jest najsmaczniejszy.

Kojarzysz bubble tea? Do jej przygotowania używa się właśnie tapioki! Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną i zdrową bubble tea. Jestem pewna, że tym przepisem nie jeden raz oczarujesz swoich gości.

Gdzie kupić tapiokę?

Na Ceneo.pl kupisz m.in. mąkę z tapioki. Jej ceny wahają się od 4 do 11 zł za kg. Chcesz kupić tapiokę w granulkach? Proszę bardzo! Jej cena to ok. 5-11 zł. Taki sposób zamawiania jest niezwykle wygodny, ponieważ tapioka nadal uważana jest przez niektórych za produkt „egzotyczny” i w wielu małych miejscowościach naprawdę trudno ją znaleźć.
Tapioka jest jednym z super foods, który ma mnóstwo właściwości odżywczych i witamin, a co więcej, będzie idealny dla osób z wrażliwym żołądkiem, alergiami, a nawet dla dzieci. A wy kojarzycie tapiokę? Przyrządzaliście z jej wykorzystaniem jakiś deser?

Przeczytaj także:

Autorka: Klaudia Borycka