Data publikacji:

Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
miska ryżu basmati
Spis treści:
  1. Czy ryż jest zdrowy?
  2. Czym jest ryż basmati?
  3. Ryż basmati – właściwości
  4. Basmati – ryż, który działa leczniczo
  5. Ryż basmati – kalorie
  6. Jak prawidłowo przyrządzać ryż basmati?
  7. Kulinarne zastosowania ryżu basmati
  8. Gotuj ryż jeszcze lepiej: praktyczne gadżety

Czy ryż jest zdrowy?

Wiele osób zastanawia się, czy sięganie po  ryż to zdrowy i rozsądny wybór. Odpowiedź jest prosta: tak, jeśli zdecydujesz się na naturalny, brązowy ryż, który jest najmniej przetworzony.

Jego produkcja polega tylko na usunięciu łupin, co sprawia, że jest on bardzo wartościowy pod względem odżywczym. Naturalny ryż to produkt o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu po posiłku stopniowo i powoli uwalnia energię, dając uczucie sytości.

Ryż biały jest uboższy w składniki odżywcze, co jest skutkiem jego przetworzenia. Poleca się go jednak osobom przebywającym na diecie leczniczej i lekkostrawnej.

Czym jest ryż basmati?

Basmati to jedna z wielu odmian ryżu, popularna przede wszystkim w Indiach i Chinach. Cechuje się długimi, cienkimi ziarenkami.

Nazwa „basmati” oznacza w wolnym tłumaczeniu „pachnący” – to kolejna z cech, którymi można określić to orientalne zboże.

Basmati posiada głęboki, orzechowy aromat, co pozwala na wszechstronne stosowanie go w kuchni. Co ciekawe, podczas gotowania ryż basmati dodatkowo pęcznieje.

Właściwości ryżu basmati

Ryż basmati – tak jak każdy inny – występuje w wersji białej i brązowej. Decydując się na naturalny, brązowy ryż basmati możesz liczyć na to, że dostarczy on twojemu organizmowi wiele cennych minerałów i witamin.

  • Ryż basmati jest źródłem błonnika, wpływającego pozytywnie na procesy trawienne.
  • To prawdziwa kopalnia prozdrowotnych minerałów – żelaza, cynku, magnezu, fosforu, miedzi.
  • Ryż basmati zawiera sporo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz immunologicznego.
  • Basmati to źródło węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest powoli i stopniowo. Jest więc odpowiedni m. in. dla diabetyków, ponieważ nie powoduje nagłego skoku poziomu insuliny.
Czytaj również: 10 pomysłów na zdrowe śniadanie

Basmati – ryż, który działa leczniczo

Jak regularne jedzenie ryżu basmati wpłynie na twój organizm? Okazuje się, że dzięki swoim właściwościom to zboże może zapobiegać pojawianiu się wielu chorób, a nawet je zwalczać.

  • Ryż basmati działa dobroczynnie na układ trawienny, pobudzając jelita do pracy. Zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na niestrawność czy problemy z wypróżnieniem.
  • Naturalny ryż basmati przyczynia się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu.
  • Reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając wielu chorobom serca.
  • Minerały zawarte w ryżu basmati działają pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Ile kalorii ma ryż basmati?

100 g ryżu basmati zawiera 344 kcal. Można pomyśleć, że to całkiem sporo, jednak warto pamiętać, że ryż basmati to produkt o niskim indeksie glikemicznym, dlatego węglowodany w nim zawarte nasycą cię na długo. Dodatkowo warto podkreślić, że ryż basmati nie zawiera glutenu – mogą go więc spożywać osoby cierpiące na celiakię.

Jak prawidłowo przyrządzać ryż basmati?

Przed przyrządzeniem, ryż basmati najlepiej jest namoczyć w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie należy go dokładnie wypłukać. W odróżnieniu od wielu innych odmian ryżu, basmati należy włożyć do garnka z zimną wodą, którą dopiero potem trzeba doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu wody, ryż należy gotować przez kolejne 10 minut.

Po ugotowaniu ryżu basmati, warto zostawić go pod przykryciem przez kilka minut. Prawidłowo przyrządzony ryż basmati powinien być aromatyczny i sypki.

Kulinarne zastosowania ryżu basmati

Ryż basmati doskonale będzie komponował się z różnymi daniami kuchni hinduskiej oraz chińskiej. Orientalne potrawy to jednak nie jedyna opcja na przyrządzenie zdrowego ryżu – śmiało możesz potraktować go jako lekki dodatek do mięs czy warzyw.

Gotuj ryż jeszcze lepiej: praktyczne gadżety

Jeśli ryż często gości na twoim talerzu, wypróbuj praktyczne urządzenia kuchenne, które pomogą ci przygotowywać go jeszcze sprawniej.

1. Warnik do gotowania ryżu - ryżowar

Na rynku znajdziesz specjalne warniki do ryżu, zwane także ryżowarami, które pomogą ci przygotować go w tradycyjny sposób lub w różnych wariacjach. Wystarczy umieścić ryż w urządzeniu, zalać wodą i wybrać właściwe ustawienia, a idealnie przygotowany posiłek będzie gotowy za kilka minut.

Ryż to nie jedyny produkt, który możesz przygotować w warniku – możesz wykorzystać go o przyrządzania różnych kasz.

2. Pojemnik na ryż

Jeśli kupiłeś ryż „luzem” lub po prostu nie chcesz gotować go w plastikowej torebce, przyda ci się specjalny pojemnik, który należy wypełnić produktem, a następnie po prostu włożyć go do garnka z wodą.

3. Chochla do nakładania ryżu

Nakładanie ryżu (zwłaszcza tak sypkiego, jak basmati) zwykłą łyżką może być problematyczne. Kup odpowiednio profilowaną chochlę, dzięki której nie umknie ci ani jedno ziarenko.
Ryż basmati – zwłaszcza ten naturalny – może być zdrowym uzupełnieniem każdego jadłospisu. Warto sięgać po niego nie tylko podczas przygotowywania orientalnych potraw, ale i tradycyjnych posiłków. Jaki rodzaj ryżu jest twoim faworytem?

Zobacz również jak ugotować ryż na sypko?


Autorka: Joanna Stanuch