Zimą nie tak łatwo jest skomponować dzienne menu, w którym znajdzie się zalecane pięć porcji warzyw i owoców. Niewiele jest produktów sezonowych, a dla zdrowia lepiej jest zrezygnować ze "sztucznych" truskawek czy malin sprzedawanych w supermarketach zimą. Rozwiązaniem mogą okazać się pyszne, owocowo-warzywne zielone koktajle.
Zielony koktajl to bomba witaminowa, która może zastąpić np. podwieczorek. Do zmiksowania wszystkich składników niezbędny jest blender lub smoothie maker.
Miksujemy: pęczek pietruszki, małą gruszkę, małe jabłko, łyżeczkę miodu, 3/4 szklanki wody mineralnej
Miksujemy: kilka liści jarmużu, jedno jabłko, pół łodygi selera, pół banana, łyżkę posiekanej pietruszki, łyżeczkę soku z cytryny, 2-3 daktyle namoczone wcześniej przez 15 minut w wodzie, około pół szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
Miksujemy: szklankę sałaty rzymskiej, jabłko, gruszkę, pół banana, sok z ćwiartki cytryny, szklankę wody
Miksujemy: pokrojone trzy łodygi selera naciowego, dwie marchewki, kiwi, łyżeczkę miodu
Miksujemy: pół opakowania szpinaku "baby", dwa kiwi, szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Miksujemy: słodkie jabłko, banana, 100 g rukoli, łyżkę soku z cytryny, 250 ml wody mineralnej
Podejmij wyzwanie i spróbuj przez tydzień w ramach jednego z pięciu posiłków wypijać zielony koktajl! Więcej przepisów na green smoothies znajdziesz np. w książce "Rewoulcja zielonych koktajli"