Data modyfikacji:

Dlaczego powinnaś gotować w parowarze? [+ przepisy na obiad]

Autor: Joanna Stanuch

Wbrew pozorom, zdrowe odżywianie może być proste, szybkie i tanie - wiedzą to ci, którzy odkryli potencjał parowara. Jako wieloletnia posiadaczka tego urządzenia nadal odkrywam kolejne zalety jego używania. Tych, którzy jeszcze ich nie poznali chcę przekonać dziś d wprowadzenia małej-wielkiej zmiany w swoim jadłospisie. Warto!

Gotowanie na parze - zalety

Choć parowary pojawiły się na rynku już lata temu (w archaicznej wersji garnków, by potem przejść w samodzielne urządzenia), mam wrażenie, że grono osób nadal nie jest świadomych pełni atutów gotowania na parze. Fakt - wszyscy niemal wiemy, że pozwala ono cennym składnikom odżywczym pozostać w żywności wówczas, gdy gotowanie w wodzie zmniejsza ich ilość. To jednak tylko jedna z wielu zalet parowarów.

  • Potrawy z parowarów zachowują intensywność smaku, dzięki czemu nie musimy ich mocno doprawiać, zatem - sól idzie w odstawkę. Koniec również z mdłymi, rozgotowanymi warzywami;
  • Gotując na parze nie stosujemy tłuszczu - dania z parowaru są więc dietetyczne;
  • Potrawy z pary są bardziej lekkostrawne, co sprzyja każdemu z nas, a na pewno tym, którzy cierpią na dolegliwości układu pokarmowego;
  • Parowar to oszczędność czasu - już w kilkanaście minut przygotujemy cały obiad dla kilku osób;
  • Mniej zmywania - zamiast kilku garnków, po obiedzie wystarczy umyć jedno urządzenie.
  • Jesteś w ciąży? Gotuj na parze!

    Zbyt rzadko wspomina się o tym, że jedzenie z pary szczególnie doskonale przysłuży się przyszłym lub młodym mamom.

  • Jedząc potrawy z pary w ciąży zapewniasz sobie alfabet witamin i cennych minerałów, wykluczając to, co zbędne;
  • Gdy karmisz piersią, twój pokarm dzięki wartościowym potrawom z pary jest bardziej odżywczy dla maluszka;
  • Wreszcie, gdy twoje dziecko zacznie rezygnować z mleka mamy, parowar przyda się w przygotowywaniu pierwszych, “poważnych” posiłków - to znakomita metoda na rozszerzenie diety niemowlaka.
  • Gotowanie na parze - porady

    Gdy już nabraliście chęci na potrawy z parowaru, czas zapoznać się z kilkoma zasadami, które ułatwią wam przygotowywanie posiłków.

  • Przed zapełnieniem parowaru zastanówmy się, który z elementów obiadu ugotuje się szybciej. Zwykle parowary posiadają praktyczną “ściągę” obok minutnika. Ułóż produkty w parowarze tak, aby wygodnie móc dodawać kolejne, a całość wyjąć o tej samej porze.
  • Zwróć uwagę, aby wlać do parowaru odpowiednią ilość wody. Nie może być jej zbyt dużo (aby nie zalewała produktów), ale i niezbyt mało - grozi to uszkodzeniem urządzenia. Każdorazowo zwracaj uwagę na miarkę.
  • Zaprzyjaźnij się z przyprawami - bynajmniej nie z solą, a z ziołami. Stosowane w parowarze nadają potrawom jeszcze mocniejszy aromat.
  • Przed przygotowaniem na parze mięs, dzień wcześniej je zamarynuj.
  • I ostatnia wskazówka dla tych, którym drogie są kuchenne szafki - pamiętajcie, aby ustawiać parowar zawsze pod wolną przestrzenią. Para może uszkodzić meble.
  • Ulubione dania z parowaru - przepisy

    Chcę polecić wam moje trzy, ukochane potrawy, które zawsze przygotowuję na parze. Poza tym, że są dzięki temu o wiele zdrowsze, smakują wręcz wybornie. Sprawdźcie sami!

    Pomysł 1: łosoś z parowaru

    Łosoś to moja ulubiona ryba. Zanim odkryłam smak, jaki zapewnia mu gotowanie w parowarze, przepisy stosowane przeze mnie zwykle opierały się na jego pieczeniu. Teraz nie wyobrażam sobie już przygotowywać go inaczej, niż na parze.

    Składniki:

  • 0,5 kg łososia (dzwonka)
  • ½ cytryny
  • świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)
  • Przygotowanie:

  • Łososia płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Umieszczamy rybę w parowarze nastawionym na 25 minut pracy.
  • W trakcie gotowania (mniej więcej w połowie) dodaję do łososia świeżo posiekane zioła. Moja ulubiona mieszanka to pietruszka z bazylią, lecz wy możecie eksperymentować. Dobrze sprawdzą się też zioła suszone.
  • Łososia z pary polecam podawać z ugotowaną na parze marchewką i kalafiorem.
  • Pomysł 2: parowane pulpety z indyka

    Kolejny prosty, a niesamowicie pyszny przepis, który sprawdzi się jako szybki obiad, ale i danie na imprezie ze znajomymi.

    Składniki:

    Pulpety:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 torebka naturalnego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść liści świeżej bazylii
  • Przyprawy: lubczyk, zioła dalmatyńskie, pieprz
  • Sos pomidorowy:

  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • Przyprawy: curry, pieprz, oregano
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • Przygotowanie:

  • Gotujemy ryż, w tym samym czasie doprawiając mięso do smaku.
  • Do mięsa wbijamy jajo, świeżą bazylię i dokładnie wszystko mieszamy. Na sam koniec, dodajemy ugotowany ryż (po ostygnięciu), ponownie łączymy wszystko w całość i wyrabiamy pulpety.
  • Pulpety gotujemy na parze 25 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy prosty sos pomidorowy: w 0,5l wody rozpuszczamy kostki bulionowe, dodajemy passatę i rozcieńczoną w ⅓ szklanki wody mąkę orkiszową. Zagotowujemy, a następnie doprawiamy. Sos gotowy!
  • Pomysł 3: pierogi z parowaru

    Zgadza się - w parowarze przygotujesz także tradycyjne dania. Pierogi z pary są o wiele smaczniejsze i lżejsze. Mój typ: pierogi na parze z nadzieniem szpinakowym.

    Składniki:

    Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Farsz:

  • Szpinak (liście)
  • Kilka ząbków czosnku
  • Przyprawy: pieprz, bazylia
  • 1 jajko
  • Odrobina masła
  • Przygotowanie:

  • Mąkę mieszamy z wodą i solą, wyrabiamy ciasto. Gdy uzyska jednolitą konsystencję, odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
  • Szpinak duś na patelni z odrobiną masła, pieprzu i suszonej bazylii przez 5 minut. Następnie, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
  • Wracamy do ciasta: wykładamy je na blat posypany mąką, wałkujemy do uzyskania optymalnej grubości. Szklanką wycinamy pierożki - następnie, na każdy z nich nakładamy farsz, po czym je zaklejamy.
  • Zanim włożymy pierogi do parowara, sitko warto posmarować delikatnie oliwą z oliwek, aby ciasto nie przywarło.
  • Pierogi gotujemy na parze przez 10 minut.
  • Najlepsze parowary - moje propozycje

    Zastanawiasz się, jaki parowar będzie dla ciebie odpowiedni? Przede wszystkim - dobierz jego wielkość do własnych potrzeb, a także wolnej przestrzeni w twojej kuchni. Jeśli chodzi o stopień skomplikowania - dziś większość parowarów oferuje nam bardzo zbliżone możliwości. Oto 3 typy, które z czystym sumieniem mogę ci polecić:

    1. TEFAL Convenient VC1401

    Ten egzemplarz mam od kilku lat - w moim przypadku sprawdza się niezawodnie. Jest bardzo prosty w obsłudze nawet dla laika, łatwy w myciu i przechowywaniu. Jest niewielki, dzięki czemu świetnie sprawdza się w małych kuchniach.

    2. Zelmer ZSC1200X

    Ten model cieszy się dużą popularnością dzięki takim udogodnieniom jak aromatyzer na zioła czy 9 różnych programów gotowania.

    3. Philips HD 9140/91

    Duży parowar o nowoczesnym wyglądzie sprawdzi się w modnych kuchniach, w których przygotowywane są posiłki dla większej ilości osób.

    Gotujecie na parze? Pochwalcie się swoimi, sprawdzonymi przepisami na pyszny i zdrowy obiad! :)

    biustonosze sportowe dla dużego biustu

    Biustonosze sportowe do dużego biustu

    2020-05-24
    Jak dobrać stanik sportowy do dużego biustu? Ranking najlepszych biustonoszy sportowych w dużych rozmiarów.
    ryż basmati

    Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

    2020-05-23
    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
    tapioka

    Tapioka – gdzie kupić?

    2020-05-21
    Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!
    jak się ubrać do groty solnej?

    Jak się ubrać do groty solnej? Co to jest i jak działa?

    2020-05-07
    Grota solna to pomieszczenie stworzone z solnych bloków. Wewnątrz panuje mikroklimat bliski temu, który możesz spotkać nad morzem. Jakie działanie mają wizyty w grocie solnej i jak się do nich przygotować w prawidłowy sposób? Sprawdź też, jak się ubrać do groty solnej.
    Grejpfrut, a leki. Czy sok z grejpfruta może zabić?

    Grejpfrut, a leki. Lista leków, które mogą zaszkodzić w połączeniu z owocem

    2020-05-06
    Sięgasz po ukochane cytrusy i myślisz – samo zdrowie. Tymczasem okazuje się, że łącząc niektóre owoce z lekami możemy sobie poważnie zaszkodzić. Świadomość na t...
    rowery do ćwiczeń

    Najlepsze rowery do ćwiczeń w domu. Który rower treningowy wybrać?

    2020-04-13
    Rower stacjonarny ma jednak dużo więcej korzyści. Jak wybrać najlepszy rower do ćwiczeń w domu? Przed wami kilka wskazówek.