Lista dostępnych na rynku superproduktów jest naprawdę imponująco długa. Nic w tym dziwnego, superpokarmy są naszym najlepszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowy wygląd i świetne samopoczucie. Spirulina, amarantus, jagody goji, komosa ryżowa, trawa jęczmienna czy surowe kakao – wszystkie te rośliny zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych, witamin, minerałów, antyoksydantów, białek, aminokwasów, enzymów i protein. Ponadto poprawiają odporność, dostarczają energii i zmniejszają ryzyko występowania wielu groźnych chorób. Służą człowiekowi od tysięcy lat, ale dopiero teraz nauczyliśmy się właściwie wykorzystywać ich nieograniczone możliwości.
W obiegowej opinii superfoods to ekskluzywne produkty, na które nie każdy może sobie pozwolić. Nie jest to prawda. Wystarczy lepiej przyjrzeć się dobrze znanym w naszej tradycji kulinarnej roślinom, aby odkryć ich działanie i lecznicze właściwości.
Zamiast komosy ryżowej możesz wybrać kaszę jaglaną, która również zawiera mnóstwo białka, jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i jest źródłem żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Jabłka, czereśnie czy żurawina z powodzeniem zastąpią jagody goji, ponieważ zawierają antyoksydanty, błonnik i witaminy. Jeśli nie trawa jęczmienna to… natka pietruszki, brokuły lub rukola, które dodatkowo zmniejszają ryzyko zawałów czy nowotworów. Siemię lniane i sezam okażą się świetnym zamiennikiem surowego kakao. Ponadto na miano superfoods zasługują liczne produkty, które sami możemy wyhodować w ogródku, takie jak: czosnek, rośliny strączkowe, orzechy włoskie, śliwki, buraki, dynia czy kabaczek.
Szeroki wybór poradników dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz TUTAJ.