Data modyfikacji:

Koktajle odchudzające domowej roboty

Autor: Sylwia Stwora

Wskazówka wagi uparcie pokazuje kilka kilogramów za dużo, a Ty masz już dosyć siedzenia w kuchni i tracenia czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw? Postaw na koktajle odchudzające. Możesz sięgnąć po gotowe produkty albo zasmakować płynnych mieszanek domowej roboty.

Koktajle odchudzające są świetną alternatywą dla drugiego śniadania lub podwieczorku, a także mogą stać się zamiennikiem głównych posiłków lub być ich uzupełnieniem. Warto po nie sięgać, ponieważ są lekkie, smaczne i pełne cennych witamin oraz minerałów. Do tego dostarczają organizmowi błonnik, który sprawia, że dłużej będziesz czuła się syta, a tym samym łatwiej będzie Ci uniknąć podjadania między posiłkami. Przyrządzając je w domu dodatkowo kontrolujesz to, z czego powstają, co sprzyja ograniczeniu zjadania dodatkowych ilości kalorii.

Podstawą przygotowania koktajli odchudzających domowej roboty są świeże lub mrożone warzywa i owoce. Do tego potrzebne będzie Ci mleko, kefir, jogurt naturalny lub maślanka. Ważne jest, aby wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczów. Jednak najlepsze efekty osiągniesz, pijąc koktajle przygotowane jedynie z warzyw i owoców z dodatkiem wody niegazowanej. Zrezygnuj z cukru. Alternatywnie możesz dosłodzić napój łyżeczką miodu naturalnego.

Aby koktajl był pożywniejszy, możesz dodać do niego otręby lub płatki owsiane, które dodatkowo wpłyną korzystnie na przemianę materii. Z kolei aromatu dodadzą mu świeże zioła oraz przyprawy o właściwościach odchudzających, m.in. bazylia, rozmaryn, tymianek czy mięta.

Koktajl odchudzający możesz przygotować niemal z wszystkich warzyw i owoców, eksperymentując z ich łączeniem. Z pewnością sprawdzi się seler naciowy, pomidor, szpinak, marchew, brokuł, burak, grejpfrut, pomarańcza, owoce leśne, żurawina czy awokado. Koktajle odchudzające domowej roboty najlepiej pić zaraz po przygotowaniu. Jeśli przyrządzasz większą ilość smakołyku, przelej go do naczynia próżniowego i trzymaj w lodówce, jednak nie dłużej niż kilka godzin.

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2021-12-01
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
materace

Materac zdrowotny dla osób z problemami kręgosłupa. Jaki wybrać?

2021-09-01
Dzięki specjalistycznemu materacowi nie tylko zadbasz o kondycję swojego kręgosłupa, ale w końcu będziesz wypoczęty i pełen siły. Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
Grejpfrut, a leki. Czy sok z grejpfruta może zabić?

Grejpfrut, a leki. Lista leków, które mogą zaszkodzić w połączeniu z owocem

2020-11-23
Sięgasz po ukochane cytrusy i myślisz – samo zdrowie. Tymczasem okazuje się, że łącząc niektóre owoce z lekami możemy sobie poważnie zaszkodzić. Świadomość na t...
ryż basmati

Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

2020-05-23
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?