Przedstawiamy 7 powodów, dzięki którym docenisz pestki awokado.
Pestki zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy. Wzmocnią więc nasze naturalne mechanizmy obronne, ale też... zakonserwują żywność!
Pomogą nam więc także w trakcie infekcji. Jeśli więc czujesz, że dopada Cię przeziębienie lub grypa - zjedz CAŁE awokado.
Ponieważ zawierają luteinę. Spore ilości tej substancji poprawiają ostrość widzenia, więc sięgać po pestki awokado powinni zwłaszcza okularnicy.
Pestki zawierają solidne dawki magnezu i potasu, a te składniki są znanymi strażnikami kondycji naszego serca. Włączając awokado do diety, poprawimy nie tylko jego pracę, ale też ochronimy serce przed chorobami.
Przyszłe mamy powinny częściej niż zwykle sięgać po awokado i wydłubywać pestkę, która jest niezwykle bogata w kwas foliowy.
Tę zaletę pestki zawdzięczają zawartości błonnika. Co więcej, jest on bardzo łatwy przyswajalny. Warto zatem przetestować tę właściwość podczas problemów z układem trawiennym.
Cenna rada: Aby dobrać się do pestki awokado, wystarczy zostawić ją na słońcu na trzy dni. Wysuszoną część owocu rozłupujemy potem młotkiem kuchennym i blendujemy.
Szeroką ofertę blenderów znajdziesz TUTAJ.