Jarmuż to odmiana kapusty, którą rozpoznamy przede wszystkim po silnie pomarszczonych liściach. Jego zdrowotny potencjał był wykorzystywany już przez starożytnych, jednak od okresu średniowiecza stopniowo spadał - i tak, na długie lata jarmuż w naszej części Europy pozostał jedynie rośliną dekoracyjną, której nikt ani myślał traktować na talerzu serio. Na całe szczęście, w ostatnich latach jesteśmy coraz bardziej uświadomieni co do cennych cech tej kapusty - jej regularne spożywanie każdemu bez wątpienia wyjdzie na zdrowie.
Jarmuż to przede wszystkim kopalnia soli mineralnych - szczególnie wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Znajdziemy w nim także białko oraz witaminy B, E, K, H, PP, karoten oraz - co szczególnie istotne - ogromną dawkę witaminy C. Większą jej ilość znajdziemy tylko w papryce i natce pietruszki. Jarmuż zatem idealnie jest chrupać jesienią i zimą, w okresach zmniejszonej odporności.
Jak go przyrządzać? Rzecz jasna - najlepiej w postaci zdrowych sałatek warzywnych. Warto jednak zaznaczyć, że wyjątkowy smak jarmużu pozwala nam na szerokie pole do kuchennych popisów - doskonale będzie komponował się zarówno z pikantnymi warzywami, jak i w wersji delikatniejszej (np. z dodatkiem truskawek). Dziś proponujemy Wam aromatyczną sałatkę w nieco włoskim stylu, która będzie stanowiła doskonałe uzupełnienie każdego obiadu.
Składniki:
Przygotowanie:
Pamiętajcie, że po jarmuż najlepiej sięgać zimą - w czasie mrozów jego liście tracą naturalną gorycz, a zyskują delikatny, słodkawy smak.